• недела, 19 мај 2024

Од верските календари

Од верските календари

Од верските календари 

 

26 мај 2023 (МИА) 

 

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 13 мај.

 

Светата маченичка Гликерија

Ќерка на еден гувернер на Рим. По смртта на татко и осиромаши и се насели во Трајанопол во Тракија. Во времето на нечестивиот цар Антонин Гликерија беше изведена да му принесе жртва на идолот на Диј. Таа си нацрта крст на челото, па кога царскиот намесник ја запраша каде е нејзината лампада (зашто сите носеа лампади во рацете), Гликерија го покажа крстот на челото и рече: „Ова е мојата лампада“. На нејзината молитва гром удри во идолот и го искрши на парчиња. Намесникот се разгневи и нареди да ја бијат и да ја затворат. Ги запечати затворските врати, решен да ја убие со глад. Но на Гликерија и се јавуваше ангел Божји и ѝ даваше небесна храна. По извесно време, кога намесникот мислеше дека маченичката мора да умрела од глад, го отвори затворот и се зачуди кога ја виде здрава, светла и весела. Кога го виде ова чудо, стражарот Лаодикиј и самиот Го исповеда Господ Христос и веднаш беше заклан. По ова Гликерија беше фрлена во огнена печка, но остана неповредена од огнот. Стоејќи насред огнот Го фалеше Бога, споменувајќи го чудото со Тројцата Младенци во Вавилонската печка. Најпосле беше фрлена пред лавови и откако Му се помоли, оваа Света девица Му ја предаде својата душа на Господа, за Кого јуначки претрпе многубројни маки. Чесно пострада во 177 година. Од нејзините мошти потече целебно миро, кое исцелуваше болни од најтешки болести.

 

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР

Денеска е 26 мај.

 

Филип (Филипо) Нери

Денешниот покровител е големиот Филип (Филипо) Нери, „римскиот апостол“, основачот на ораторите. Роден е во Фиренца на 21 јули 1515 година како Филипо Ромоло Нери. Детето на сиромашно благородничко семејство, синот на нотарот Франческо, на рана возраст ја изгубил мајка си Лукреција, но таа целосно била заменета со втората сопруга на неговиот татко. Првото образование го добил кај Доминиканците во манастирот Свети Марко. Тие му всадиле љубов и почит кон нивниот маченик Џироламо Савонарола, кој поради конфликтот со Александар VI. изгоре на клада. Тогаш сфатил дека вистинската обнова на Црквата може да дојде само од обновено свештенство и мирјани. Кога доживеал визија за својот римски апостол во 1534 година отишол како сиромашен аџија до Рим. Тој се населил со својот сонародник Галеото Кача, шеф на папската царинарница и ги одгледал своите два сина. Скромен и весел млад човек, тој присуствуваше на колеџот Сапиенца и на Августинските предавања, одеше на аџилак во римските светилишта и катакомби. Пишувал поезија, студирал филозофија и теологија. Потоа го запознал и свети Игнатиј Лојола и се дружел со него. Тој бил ракоположен за свештеник во 1551 година, а потоа се пензионирал во куќата на братството Сан Џироламо дела Карита. Таму почна да се собира заедница околу него како духовен водач. По наредба на папата, во 1564 година се грижел за фирентинската заедница во Рим и создал братска заедница на световни свештеници. Неговите оратори се посветија на пастирската работа и образованието на младите. Имал голема поддршка кај папата Григориј XIII. Тој изградил ново ораторство до црквата во Валичела, а неговата работа била консолидирана и усовршена.

###

Остани поврзан