• вторник, 21 мај 2024
Од верските календари

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ

22 април 2024 (МИА)

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 9 април.

Денеска е Св. маченик Евпсихиј.

Мачеништвото на Евпсихиј паѓа во времето на владеењето на Јулијан (361-363 година), кој заради отпаѓањето под христијанството и враќањето на идолопоклонството во историјата стана познат по прекарот Отстапник. Евпсихиј потекнувал и живеел во Кесарија Кападокиска и од дете бил воспитан во христијанството. Кога станал полнолетен се оженил. Се случило, денот на неговата свадба да се поклопи со денот кога во овој град се принесувале жртви во чест на идолот на Среќата (Фортуна). Поттикнати од древноста кон Бога, Евпсихиј со уште некои христијани го урнале идолот, а потоа, знаејќи што ги чека почнале да се подготвуваат за мачеништво. Свети Евпсихиј бил затворан, мачен и најпосле му била отсечена главата.

 

Остани поврзан