• четврток, 16 мај 2024

Министрите на ЕУ формално ги потврдија промените во Поглавјето 35 во преговорите со Србија

Министрите на ЕУ формално ги потврдија промените во Поглавјето 35 во преговорите со Србија

Брисел, 22 април 2024 (МИА) – Министрите за надворешни работи на земјите-членки на Европска Унија ги усвоија измените на поглавјето 35 во пристапните преговори со Србија.

Измените се однесуваат на обврските на таа држава кои произлегуваат од договорите со Косово постигнати минатата година во Брисел и во Охрид.

Откако Советот на министри на ЕУ го одобри, сега и официјално е изменето и дополнето поглавјето 35 во пристапните преговори со Србија.

Брисел писмено ќе ја извести Србија за промените.

Поглавјето 35 од пристапните преговори меѓу Брисел и Белград се однесува на нормализација на односите со Косово.

Во договорениот текст во поглавјето 35, се наведува дека унапредувањето на преговорите за пристапување на Србија во ЕУ ќе се раководи од напредокот на земјата во подготовките за пристапување.

Ова, како што се наведува, „ќе се мери особено во однос на континуираниот ангажман на Србија за видливо и одржливо подобрување на односите со Косово, како и другите барања содржани во точка 23 од рамката за преговори“. ми/

фото: МИА архива

Остани поврзан