• сабота, 30 септември 2023

Маричиќ: 2030 е реално време за исполнување на обврските кон ЕУ

Маричиќ: 2030 е реално време за исполнување на обврските кон ЕУ
Скопје, 25 ноември 2022 (МИА) - Вицепремиерот за европски прашања, Бојан Маричиќ, на својот Фејсбук профил објави дека 2030 е реално време за спроведување на демократските реформи, одржлив напредок на земјата и постепено вклучување на единствениот пазар на ЕУ. Маричиќ вели дека убава вест доаѓа од Европскиот парламент, кој денеска го усвои Извештајот подготвен од европратеникот на социјалдемократската партија (S&D), Тонино Пицула. -Планот за новата стратегија за проширување има јасен рок: пристапните преговори треба да завршат до крајот на 2030 година. Проширувањето била и мора да остане една од најуспешните политики на ЕУ, но сега неопходно е да се активира со цел ЕУ да го зачува својот кредибилитет и да остане геополитички играч, пишува вицепремиерот Маричиќ. Во овој Извештај се наведува и дека усогласувањето со заедничката надворешна политика на ЕУ е услов да се остане на европскиот пат. Како што наведуваат од Секретаријатот за европски прашања, меѓу главните заклучоци од Извештајот се: Нема алтернативи за замена на проширувањето на ЕУ; Јасни рокови: пристапните преговори треба да завршат до крајот на 2030 година; Гласање со квалификувано мнозинство во областите релевантни за процесот на пристапување, освен конечната одлука, за подобрување на одлучувањето за да избегнеме билатерални спорови како алатка за блокирање; Финансирањето на ЕУ и неговите опипливи резултати мора да бидат повидливи во земјите на проширување; Наградување на земјите-кандидати кога тие ќе постигнат одржлив напредок, вклучително и со нивно постепено вклучување на единствениот пазар на ЕУ и реагирање на регресија или постојан недостаток на напредок во реално време....лв/  

Тагови

Остани поврзан