• четврток, 18 јули 2024

Полска треба да ја подготви својата армија за сеопфатен конфликт, рече началникот на вооружените сили

Полска треба да ја подготви својата армија за сеопфатен конфликт, рече началникот на вооружените сили

Варшава, 10 јули 2024 (МИА) - Полска мора да се подготви за сеопфатен конфликт, изјави шефот на вооружените сили на земјата, генерал Веслав Кукула.

Односите на Варшава со Москва и нејзиниот сојузник Минск нагло се влошија откако Кремљ испрати илјадници војници во соседна Полска Украина на 24 февруари 2022 година.

„Сега мораме да ги подготвиме нашите сили за сеопфатен конфликт, неасиметричен тип на конфликт. Ова не принудува да најдеме добар баланс меѓу граничната мисија и одржувањето на интензитетот на обуката на армијата“, додаде Кукула.

На истиот настан, заменик-министерот за одбрана Павел Бејда најави дека во август бројот на војници кои ја чуваат источната граница на Полска ќе се зголеми од сегашните 6.000 на 8.000, со дополнителна резерва од 9.000 луѓе кои ќе бидат подготвени за распоредување во рок од 48 часа. рп/

Фото: МИА архива

Остани поврзан