• среда, 29 мај 2024

Конференција во Брисел: Проширувањето на ЕУ е геополитички императив

Конференција во Брисел: Проширувањето на ЕУ е геополитички императив

Брисел, 16 април 2024 (МИА) - Проширувањето на ЕУ е геополитички императив, но мора да се заснова на заслуги, се согласија денеска учесниците на конференцијата „Проширување и продлабочување на Унијата: Што е влогот за ЕУ ​​и граѓаните на ЕУ на следното свикување на Парламент“, што се одржа во Брисел во организација на Европскиот парламент и на Европскиот универзитетски институт од Фиренца.

Учесниците на дискусијата за очекувањата од процесот на проширување во периодот од 2024 до 2029 година се залагаа за постепена интеграција на земјите кандидати во ЕУ и ја истакнаа важноста од целосно усогласување со надворешната и безбедносната политика на ЕУ.

„Она што треба да го направиме во наредните години е постепено да ги интегрираме оние земји кои се на пат кон европска интеграција. Тоа значи дека целта е да се подобри политичкото здружување и економската интеграција на земјата што е можно повеќе пред формалниот пристап“, рече претседателот на Комисијата за надворешни работи на Европскиот парламент, Дејвид Мекалистер.

Тој посочи дека токму тоа е целта на Инструментот за реформи и раст за Западен Балкан, на кој на регионот му се нудат шест милијарди евра дополнителна финансиска помош. рп/

Фото: ЕПА

Остани поврзан