• четврток, 20 јуни 2024
Зголемен интерес меѓу членките на ЕУ за местото еврокомесар за проширување 

Зголемен интерес меѓу членките на ЕУ за местото еврокомесар за проширување 

Брисел, 4 јуни 2024 (МИА) - Повеќе земји членки на ЕУ пројавуваат интерес нивни претставник да раков...

Одбележани 20 години од најголемото проширување на Европската Унија

Одбележани 20 години од најголемото проширување на Европската Унија

Скопје, 29 мај 2024 (МИА) -  Амбасадите на Чешката Република, Унгарија, Литванија, Полска, Слов...

ЕК одобри 25 милиони евра државна помош за проширување на терминалот за ЛНГ на Крк

ЕК одобри 25 милиони евра државна помош за проширување на терминалот за ЛНГ на Крк

Брисел, 7 мај 2024 (МИА) - Европската комисија го одобри барањето на Хрватска за доделување 25 милио...

Барозо: Не се потребни фиксни датуми за проширувањето на ЕУ, туку постепена интеграција на кандидатите за членство 

Барозо: Не се потребни фиксни датуми за проширувањето на ЕУ, туку постепена интеграција на кандидатите за членство 

Брисел, 2 мај 2024 (МИА) - Одредувањето на фиксни датуми за следното проширување на ЕУ не е најдобра...

Зградата на Еврокомисијата осветлена во чест на 20-годишнината од големото проширување на ЕУ 

Зградата на Еврокомисијата осветлена во чест на 20-годишнината од големото проширување на ЕУ 

Брисел, 1 мај 2024 (МИА) – Палатата „Берлемон“ во Брисел во која се наоѓа седиштето на Европската ко...

Лабиб: ЕУ не банкомат, туку Унија на вредности кои мора да ги почитуваат оние што сакаат да и се приклучат 

Лабиб: ЕУ не банкомат, туку Унија на вредности кои мора да ги почитуваат оние што сакаат да и се приклучат 

Брисел, 30 април 2024 (МИА) - Европската Унија не банкомат или организација за трансакции на пари, т...

Ранжел: Мораме да создадеме услови проширувањето на ЕУ да се случи што е можно побрзо

Ранжел: Мораме да создадеме услови проширувањето на ЕУ да се случи што е можно побрзо

Брисел, 30 април 2024 (МИА) - Европската Унија треба да даде многу јасен политички сигнал дека е за...

Јоурова: Владеењето на правото е основа на европската архитектура, мора да го заштитиме од негативни трендови 

Јоурова: Владеењето на правото е основа на европската архитектура, мора да го заштитиме од негативни трендови 

Брисел, 30 април 2024 (МИА) - Владеењето на правото е основното правило во европската архитектура и...

Лабиб: Партнерите со европска перспектива се дел од нашето семејство, но мора да продолжат со реформите 

Лабиб: Партнерите со европска перспектива се дел од нашето семејство, но мора да продолжат со реформите 

Брисел, 30 април 2024 (МИА) - Ова е многу важен ден за Европа, бидејќи првпат на Советот за општи ра...

Проширувањето и зајакнувањето на ЕУ и владеењето на правото теми на неформалниот европски Совет за општи работи

Проширувањето и зајакнувањето на ЕУ и владеењето на правото теми на неформалниот европски Совет за општи работи

Брисел, 30 април 2024 (МИА) – Процесот на проширување, зајакнувањето на Европската Унија и заштитата...

Неформална дводневна средба на Советот за општи работи на ЕУ 

Неформална дводневна средба на Советот за општи работи на ЕУ 

Брисел, 29 април 2024 (МИА) - Советот за општи работи на ЕУ (ГАК) денеска и утре ќе одржи неформално...

Фон дер Лајен: Западниот Балкан е се поблиску до ЕУ 

Фон дер Лајен: Западниот Балкан е се поблиску до ЕУ 

Брисел, 24 април 2024 (МИА) - На 1 мај 2004 година мојот претходник Романо Проди изговори пророчки з...

Европарламентот ќе отвори канцеларија за односи со Западниот Балкан 

Европарламентот ќе отвори канцеларија за односи со Западниот Балкан 

Брисел, 24 април 2024 (МИА) - Во обид да го подобри својот мониторинг над процесот на проширување на...

Валери Ајер: Проширувањето е геополитичка алатка, но мора да се заснова на заслуги 

Валери Ајер: Проширувањето е геополитичка алатка, но мора да се заснова на заслуги 

Брисел, 24 април 2024 (МИА) - Проширувањето на ЕУ е процес што се заснова на заслуги и тоа мора да о...

Учесниците на Самит во Словенија силно поддржаа проширување на Европската Унија

Учесниците на Самит во Словенија силно поддржаа проширување на Европската Унија

Љубљана, 22 април 2024 (МИА) - Проширувањето на Европската Унија е нејзин стратешки, но и безбедносе...

Image

Остани поврзан