Домашни карамели – едноставен рецепт за совршено меки и вкусни бонбони
Домашните карамели се вистинско уживање – меки, нежни и со богат вкус на путер и ванила. Се подготвуваат од неколку едноставни состојки, а резултатот е совршен десерт кој можете да го послужите, подарите или да го чувате како мала слатка резервa за секој ден.
Состојки:
- 125 грама шеќер
- 125 мл слатка павлака
- 30 грама путер
- 1 лажичка мед
- 1 ванилин шеќер
Подготовка:
Обложете мал калап за печење (приближно 10 × 20 cm) со хартија за печење и лесно премачкајте ја со путер. Ова ќе овозможи полесно вадење на стврднатиот карамел.
Ставете ги сите состојки во сад со подебело дно и загревајте на средна температура, мешајќи додека путерот и шеќерот целосно не се растопат.
Кога смесата ќе се соедини, намалете ја температурата и оставете да крчка полека. Не мешајте постојано, но повремено поминете со лажицата по рабовите на тенџерето. Варете околу 25 минути, додека смесата не се згусне и не добие карамелна боја. Пред крајот мешајте непрекинато.
Карамелата е готова кога ќе достигне температура од 120–125°C за меки карамели или околу 130°C за потврди.
Ако немате термометар, ставете капка од смесата во чаша со ладна вода – ако се формира мека топка која лесно се сплескува, готово е.
Веднаш истурете ја смесата во подготвениот калап. Оставете да се лади на собна температура 2–3 часа (или околу 1 час во фрижидер). Кога ќе се стврдне, извадете ја од калапот и исечете ја на мали коцки. Секоја карамела можете да ја завиткате во мал парче хартија за печење или во целофан. Чувајте ги карамелите во херметички затворена кутија.
Карамелите можат да стојат до 2 недели на собна температура или до 1 месец во фрижидер.
Фото: Фрипик