• сабота, 16 септември 2023

Влада: Се пристапува кон санација на дефектот на цевководот Макарија во општината Росоман

Влада: Се пристапува кон санација на дефектот на цевководот Макарија во општината Росоман

Скопје, 6 јуни 2023 (МИА) - Владата на денешната седница ја разгледа и усвои Информацијата за состојбата со сифон Макарија, во ХМС Тиквеш, по настанатото оштетување, од коешто најзасегнати се земјоделците од општина Росоман, како и понуденото решение од страна на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

-Станува збор за санација на цевководот Макарија преку монтирање соодветни цевки на оштетениот дел коишто е предвидено да обезбедат доволни количини вода за наводнување на пријавените површини од 2.050 хектари, за сезона 2023. Времето на изведбата, според посоченото од Министерството, ќе овозможи да се запази сезоната за наводнување, се наведува во соопштението од владината прес-служба.

Решението коешто е предложено, како што информираат од Владата, може да се изведе во брз рок и има карактеристика на решение од траен карактер, пришто се олеснува понатамошното реконструирање на целосниот цевковод Макарија и се заштедуваат средства за идните зафати на другите делови од системот за наводнување. А, е предложено по направени проценки од страна на стручни лица од Управата за водостопанство при Министерството, заедно со претставници на АД Водостопанство на Република Северна Македонија и професори од Градежниот факултет при Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ од Скопје.

Владата го задолжи Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на следната владина седница да достави предлог измена на Програмата за водостопанство, со што се обезбедуваат потребните 82 милиони денари за санација на проблемот, а коишто средства ќе бидат надополнети во Програмата при следните измени и дополнувања на Буџетот. Задолжено е и АД Водостопанство на Република Северна Македонија во државна сопственост да ги започне административните процедури за постапката за јавна набавка за санација. дма/нд/

Фото: Влада на РСМ

Остани поврзан