• среда, 17 април 2024

Важно е да се создаде општество кое ќе има нулта толеранција за секаков облик на насилство, рече Деница Крастева од УНИЦЕФ - Бугарија

Важно е да се создаде општество кое ќе има нулта толеранција за секаков облик на насилство, рече Деница Крастева од УНИЦЕФ - Бугарија

Софија, 18 февруари 2024 (МИА/БТА) - Важно е да се создаде општество што нема нулта толеранција за каква било форма на насилство. Ова за БТА го изјави Деница Крастева, директорка во УНИЦЕФ-Бугарија. Според неа, првата асоцијација за насилство е само неговата физичка манифестација, а „емоционалното и психичкото малтретирање често се занемаруваат“. Некои лоши практики се гледаат и како едукативни, истакна таа. И ја истакна потребата од превенција од насилство.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Злоупотребата на децата може и мора да се спречи. Вистинската промена бара колективна работа, не можеме сами, коментира и Крастева. Децата треба да се чувствуваат безбедно дома, на училиште и на интернет, нагласи експертот. „Од почетокот на 2020 година до ноември 2023 година на тел. 112 имало 144.576 пријави за семејно насилство. Во истиот период издадени се 13.600 наредби за итна заштита. Бројот на повредени деца изнесува 4.015, што е близу 25% од случаи“, коментира Крастева. Повиците примени на Националната детска линија за помош 116 111 за 2023 година биле 25 709, потсети таа. Крастева ги забележа и пријавите за насилство во онлајн просторот.

Во врска со каузата за помагање на жртвите на насилство, во 2015 година УНИЦЕФ започна со развивање и пилотирање на моделот на Детскиот центар за застапување и поддршка „Зона ЗаКрила“. Денеска моделот „Зона ЗаКрила“ се спроведува во шест општини - Софија, Шумен, Монтана, Ќустендил, Варна и Јамбол. Минатата година беше отворен и ресурсен центар за обука и поддршка на специјалисти за промовирање и помагање на неговата имплементација низ целата земја. Помогнавме на повеќе од 3.751 дете и семејство, рече Крастева. Во поддршка на каузата ќе се вклучат познати личности кои заедно со талентирани деца ќе се обединат за иднина без насилство во добротворната иницијатива „Како две капки вода за секое дете“ денеска од 20:00 часот“, истакна претставникот. на УНИЦЕФ-Бугарија. „Со собраните средства ќе продолжиме да ја поддржуваме владата за ширење на моделот за сеопфатна поддршка на децата и семејствата погодени од насилство низ целата земја, како и превенција и одговор во случаи на насилство, сексуална злоупотреба и експлоатација на деца на интернет“.

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

Остани поврзан