• сабота, 08 јуни 2024

Бошњачкиот демократски сојуз го поздравува усвојувањето на Резолуцијата за Сребреница

Бошњачкиот демократски сојуз го поздравува усвојувањето на Резолуцијата за Сребреница

23 мај 2024

Бошњачкиот демократски сојуз го поздравува усвојувањето на Резолуцијата за Сребреница на седницата на ОН. Резолуцијата ја претставува значајната симболика и моралната одговорност на меѓународната заедница кон жртвите на геноцидот во Сребреница во јули 1995 година. Усвојувањето на Резолуцијата претставува израз на солидарност со семејствата на жртвите на геноцидот во Сребреница, а може да послужи и како основа за понатамошни чекори кон правдата, помирувањето и градењето мир во регионот.

Со усвојувањето на Резолуцијата за Сребреница, меѓународната заедница ја покажува својата посветеност на вредностите на правдата, вистината и човечкото достоинство, потврдувајќи дека злосторствата и геноцидите како оној во Сребреница нема да бидат заборавени или толерирани.

Бошњачкиот демократски сојуз изразува благодарност до Владата на Република Северна Македонија, како и до министерот за надворешни работи, г-дин Бујар Османи, што Република Северна Македонија е една од земјите коспонзори на Резолуцијата за Сребреница.

Бошњачки демократски сојуз

—————————————————————————————————————————

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

Остани поврзан