• понеделник, 20 мај 2024

Бајрами: Изборниот ден се одвива без поголеми нарушувања и нерегуларности

Бајрами: Изборниот ден се одвива без поголеми нарушувања и нерегуларности

Скопје, 24 април 2024 (МИА) - Денешниот изборен ден се одвива без поголеми нарушувања и нерегуларности, изјави јавниот обвинител Џељаљ Бајрами, претседател на Привремената комисија на Јавното обвинителство за следење евентуални кривични дела против изборите и гласањето.

Како што информира Бајрами, денеска во ОЈО Радовиш е пријавено дека во село Бучим еден од гласачите наводно го покажал гласачкото ливче кон еден од набљудувачите на една политичка партија, а вчера во ОЈО Делчево е заведен предмет по барање на МВР за вршење увид во службената документација на ЈП „Комуналец“ за да се проверат наводи за евентуално сторено кривично дело „поткуп при избори и гласање“. 

Во двата случаја, напомена обвинителот, ќе се постапува соодветно доколку се утврди дека има елементи за сторени кривични дела.

-Во ОЈО Радовиш денеска е пријавено дека во село Бучим еден од гласачите наводно го покажал гласачкото ливче кон еден од набљудувачите на една политичка партија. Дадени се насоки за проверка на наводите и ако постојат елементи за сторено кривично дело, предметот ќе се процесуира. Во текот на вчерашниот ден, пак, во ОЈО Делчево е заведен предмет по барање на МВР. Побарани се наредби за вршење увид во службената документација на ЈП „Комуналец“ за да се проверат наводите за евентуално сторено кривично дело „поткуп при избори и гласање“. Се работи за наводно поставување водомери во поголем број населени места во таа општина. Дадена е наредба за проверка на службената документација во комуналното претрпијатие и доколку се утврди дека има елементи за сторено кривично дело „поткуп при избори и гласање“, секако дека тој предмет ќе се процесуира понатаму, рече Бајрами.

Тој потенцира дека Привремената комисија на Јавното обвинителство за следење евентуални кривични дела против изборите и гласањето до крајот на денот ќе ги следи изборите, а исто така внимателно ќе го следи и изборниот процес на 8 мај, за време на парламентарните и вториот круг претседатлски избори.

-Ние ќе ги следиме активностите до завршување на изборниот процес и доколку има настани каде би ценеле дека треба да постапуваме, ќе се дадат соодветни насоки, нагласи Бајрами.

Во Комисијата, покрај Бајрами кој е претседател, членуваат и по еден јавен обвинител од четирите виши обвинителства, како и еден обвинител од ОЈО Скопје како најголемо ЈО во државата. мч/дма/

фото/видео: МИА 

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан