• петок, 14 јуни 2024

Дваесет и две плажи и пристаниште за јахти во Бугарија годинава добиваат „Сино знаме“

Дваесет и две плажи и пристаниште за јахти во Бугарија годинава добиваат „Сино знаме“

Софија, 13 мај 2024 (БТА) - Дваесет и две плажи и пристаништето за јахти „Марина Диневи“ годинава ќе ја добијат наградата „Сино знаме“. Една од плажите - „Свети Влас Централен“, повторно се најде на листата на одлични, откако пред години беше добитник на наградата. Ова го изјави за БТА, претседателот на движењето „Сино знаме“ за Бугарија, Станимир Димитров.

Ова е веста, која денеска ја избра МИА од сервисот на Бугарската телеграфска агенција (БТА), согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат по една вест, која ќе ја објават на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Годинава има една плажа повеќе во однос на претходната 2023 година. Наградите ќе бидат доделени на официјална церемонија помеѓу 20 и 30 мај. Се уште работиме на организацијата, посочи Димитров.

Одлуката 23 објекти во нашата земја да ја добијат наградата ја донесе меѓународно жири на програмата во Копенхаген. Сини знамиња има речиси на целиот брег. Најголем број локалитети наградени годинава со еколошката награда „Сино знаме“ се на територијата на општина Несебар.

Самата награда „Сино знаме“ е најафирмираната еколошка ознака и стандард во туризмот, со која се доделуваат плажите и пристаништата за јахти низ целиот свет, вклучително и оние на истакнатите бугарски летувалишта. За да ја заслужат наградата „Сино знаме“, менаџерите на плажите и марините мора да исполнат голем број критериуми поврзани со квалитетот на морската вода, информациите за животната средина и образованието за животната средина, безбедноста, услугите и удобностите. Учеството е доброволно и зависи главно од иницијативата и амбицијата на концесионерите на плажите, објаснуваат од движењето.

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА.

 

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан