• четврток, 18 април 2024

Џафери пречекан од Рама во Тирана, започнува Конференцијата на високо ниво за Планот за раст на Западен Балкан

Џафери пречекан од Рама во Тирана, започнува Конференцијата на високо ниво за Планот за раст на Западен Балкан

29 февруари 2024

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Талат Џафери, денеска, во Тирана, Република Албанија, беше пречекан од страна на премиерот на Албанија, Еди Рама, пред официјалното започнување на Конференцијата на високо ниво „Раст и конвергенција за Западен Балкан“.
 
Премиерот Џафери, во своето обраќање ќе се осврне на определеноста и посветеноста на Владата на Република Северна Македонија за успешното спроведување на Планот за раст за Западен Балкан, со оглед на фактот дека овој План, потенцијално ќе го промени регионот и ќе го забрза неговото придвижување кон Европската Унија.

На Регионалниот состанок во Тирана, којшто е продолжување на состанокот од минатиот месец во Скопје, се лидерите на државите од Западен Балкан, како и комесарот за соседска политика и проширување на ЕУ, Оливер Вархеји, но и претставници на меѓународни финансиски институции, важни за имплементација на Планот за раст за Западен Балкан.

Фокусот на разговорите на Конференцијата ќе биде на регионалната соработка и спроведувањето на Заедничкиот регионален пазар, со посебен фокус на регионалните приоритетни акции, кои ќе придонесат за постепено вклучување на економиите на земјите од Западен Балкан во единствениот пазар на Унијата, за поголема економска интеграција на Западниот Балкан, со крајна цел, социо-економски развој на целиот регион.

Влада на РСМ

__________________________________________________________

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

Остани поврзан