• среда, 06 декември 2023

Шеесет деца во Јамајка хоспитализирани откако изеле колачи од канабис

Шеесет деца во Јамајка хоспитализирани откако изеле колачи од канабис

Кингстон, 4 октомври 2023 (МИА) - Повеќе од 60 деца од основно училиште во Јамајка се хоспитализирани откако изеле колачи од канабис во боја на виножито поради што повраќаат и халуцинираат, изјави министерката за образование на таа карипска земја на платформата X.

„Уверена сум дека заедно можеме да го зајакнеме нашиот безбедносен и безбедносен режим за да се бориме против несовесната продажба на производи од марихуана на децата“, рече Фејвал Вилијамс, велејќи дека се нашла во „нај несреќни“ околности со родителите и акционерите на основното училиште Очо Риос.

Вилијамс сподели фотографија пријавена до нејзиното министерство на која има пакет „гумени ленти со виножито“ - секој содржи 100 милиграми ТХЦ, што е силна доза дури и за возрасни.

Јамајка го декриминализираше поседувањето до 57 грама марихуана од религиозни, медицински и научни причини во 2015 година и формираше агенција за лиценцирање за легалната индустрија за медицински канабис.

Радио Јамајка објави дека Здружението на одгледувачи и производители на марихуана од Јамајка предлага јавна едукативна програма за одговорно конзумирање од возрасни и спречување на конзумирање од деца, како и залагање за посоодветно пакување. рп/

Фото: МИА архива

Остани поврзан