• вторник, 28 ноември 2023

Чадот од Канада стигна до Европа, се чувствува во Норвешка

Чадот од Канада стигна до Европа, се чувствува во Норвешка

Осло, 9 јуни 2023 (МИА) – Чадот кој се појави поради големиот број шумски пожари во Канада и кој веќе зафати делови од САД, стигна и до Норвешка.

Според Си-Ен-Ен, во последните денови облаци чад се протегале од Канада преку Гренланд и Исланд, па се до Норвешка.

Научниците од Норвешкиот институт за истражување на климата и животната средина (НИЛУ) успеаја да го откријат зголемувањето на чадот со помош на високо чувствителни инструменти, а потоа да го потврдат неговото потекло користејќи предвидливо моделирање. јт/

Фото: НИЛУ

 

Остани поврзан