• вторник, 20 февруари 2024

Цвијановиќ побара од Претседателството на БиХ да ги разгледа информациите за постоењето воени кампови во РС

Цвијановиќ побара од Претседателството на БиХ да ги разгледа информациите за постоењето воени кампови во РС

Сараево, 24 ноември 2023 (МИА) - Српската членка на Претседателството на БиХ, Жељка Цвијановиќ денеска предложи Претседателството на следната седница в понеделник да ја разгледа изјавата на министерот за одбрана на БиХ, Зукан Хелез за наводно постоење на паравоени формации и кампови на територијата на Република Српска со цел „обука на луѓе за целите на нивната воена обука“. 

Во образложението упатено до бошњачките и хрватските членови на Претседателството на БиХ, Цвијановиќ наведува дека министерот за одбрана рекол дека „тие лица се обучуваат од одредени инструктори од Руската Федерација, а споменатите активности се вршат под покровителство на Министерство за внатрешни работи на Република Српска“. 

Хелез изјави дека камповите за обука се наоѓаат на територијата на општина Рогатица и на планината Маглиќ, Цвијановиќ оцени дека тие места не се „јасно прецизирани“, а на тоа следеше демант на локалните политички функционери. 

Бидејќи таа информација „предизвика оправдана јавна вознемиреност на територијата на Босна и Херцеговина“ и затоа што „следи информација од одредени странски разузнавачки служби за постоење на терористички ќелии на територијата на Босна и Херцеговина“, Цвијановиќ смета дека Претседателството на Босна и Херцеговина за ова треба да побара информација од министерот за одбрана и надлежните институции. 

Таа посочи дека Претседателството има уставна и законска обврска, но и политичка и општествена одговорност да заземе став по ова прашање, со цел да се утврди фактичката состојба и да се добијат вистинити и прецизни информации. мс/

фото: МИА архива

Остани поврзан