• четврток, 21 септември 2023

Хрватските новинари го повикаа Милановиќ да не ја навредува новинарската професија

Хрватските новинари го повикаа Милановиќ да не ја навредува новинарската професија
 Загреб, 30 април 2022 (МИА) - Хрватското здружение на новинари (ХНД) денеска го повика хрватскиот претседател Зоран Милановиќ да престане да ја навредува новинарската професија, оценувајќи дека изјавите на претседателот за новинарите и медиумите се „несоодветни за осуда“, јави Хина. ХНД се осврна на изјавата на Милановиќ дека не ги следи медиумите и ги опиша со зборовите: „Ме следат, ме следат како чешање, како инфекција на кожата. Некои работи едноставно не се гледаат. Тоа е страшно лошо. Образовните критериуми се огромни. Тоа е целосно запоставена професија“. „Нарекувањето на одредени редакции со погрдни имиња и етикетирање не доликува на функцијата на претседателот на републиката во едно демократско општество. ХНД смета дека ваквите оценки на претседателот се навредливи за сите новинари и неприфатливо генерализирање на професија од јавен интерес“, се вели во соопштението. ХНД смета дека за осиромашената и опустошена новинарска сцена се виновни бројни влади, од сегашните до поранешните, меѓу кои и онаа на Зоран Милановиќ, во чие време, велат, е донесен актуелниот Закон за ХРТ, што остава катастрофални последици. зш/

Остани поврзан