• среда, 17 април 2024

Франција ја разгледува можноста за продолжување на употреба на реакторите уште 60 години

Франција ја разгледува можноста за продолжување на употреба на реакторите уште 60 години

Париз, 3 февруари 2023 (МИА) - Француското претседателство денеска одобри да се разгледа можноста за продолжување на животниот век на нуклеарните реактори до 60 или повеќе години, доколку дозволуваат безбедносните прописи.

Информацијата уследи откако претседателот на Франција, Емануел Макрон претседаваше со првиот од низата состаноци за нуклеарна политика.

Макрон претходно ги објави плановите за изградба на најмалку шест нови реактори до 2050 година.

Франција околу 70 отсто од потребата за електрична енергија ја добива од нуклеарните централи. ми/

 

Остани поврзан