• понеделник, 26 февруари 2024

Стејт департмент: Договорот за НАТО стапи во сила за Северна Македонија

Стејт департмент: Договорот за НАТО стапи во сила за Северна Македонија

Вашингтон, 7 декември 2023 (МИА) - Државниот секретар на САД Ентони Блинкен информираше денеска дека со депонирањето на инструментите за ратификација на Договорот за правната положба на НАТО, договорот стапил во сила за Северна Македонија. 

-На 4 декември 2023 година Република Северна Македонија ги депонираше интрументите за ратификација на Договорот за статусот на Организацијата на Северноатлантскиот договор, националните претставници и меѓународниот персонал, соопштува Блинкен. 

Според точка 26, параграф 2, Договорот за НАТО стапи во сила за Република Северна Македонија на 4 декември 2023 година, се вели во депозитарното известување на Стејт департменот. 

Лани во јуни Северна Македонија го потпиша Договорот за правната положба на Организацијата на Северноатлантскиот договор, националните претставници и меѓународниот персонал, усвоен во Отава на 20 септември 1951 година, познат како Договор од Отава, соопшти тогаш МНР. 

Договорот од Отава, чиј депозитар е Владата на САД, претставува правна рамка неопходна за функционирање на Организацијата на Северноатлантскиот договор и за извршување на службените задачи и обврски на националните претставници на државите членки на НАТО и на меѓународниот персонал во организацијата. 

Со овој Договор се регулира внатрешно-правната положба, привилегиите и имунитетите на организацијата, статусот и привилегиите и имунитетите на националните претставници од државите членки на НАТО и на меѓународниот персонал во НАТО. кб/

Фото: Стејт департмент 

 

Остани поврзан