• петок, 14 јуни 2024

Советот на ЕУ даде зелено светло за договорот со Србија за соработка со Фронтекс

Советот на ЕУ даде зелено светло за договорот со Србија за соработка со Фронтекс

Брисел, 30 мај 2024 (МИА) - Советот на ЕУ денеска даде зелено светло за потпишување на договор меѓу Европската унија и Србија за оперативни активности што ги спроведува Европската агенција за гранична и крајбрежна стража (Фронтекс), што ќе им овозможи на ЕУ и Србија да организираат заеднички операции во кој учествуваат Фронтекс и српски граничари.

Како што е наведено во соопштението на Советот на ЕУ, ова исто така значи дека тимовите за управување со границите на Фронтекс можат да бидат распоредени во Србија и ќе и овозможат на Фронтекс да и помогне на Србија да управува со миграциските текови, да ја спречи илегалната имиграција и да се бори против прекуграничниот криминал.

Новиот договор ќе го замени сегашниот договор за статусот меѓу ЕУ и Србија, кој се заснова на старата регулатива на Фронтекс и дозволува само заеднички операции на границата на Србија со ЕУ. мс/

фото: МИА архива

Остани поврзан