• недела, 17 септември 2023

Руско МНР: Русија и САД објавија податоци за нуклеарното оружје што го поседуваат

Руско МНР: Русија и САД објавија податоци за нуклеарното оружје што го поседуваат
Москва, 14 октомври 2022 (МИА) - Руското Министерство за надворешни работи објави информации за вкупниот број на нуклеарни боеви глави и друго тешко оружје што Русија и САД ги поседуваат од 1 септември 2022 година, откако Москва и Вашингтон разменија податоци во рамки на Новиот СТАРТ договор, според веб-страницата на руското Министерство. Информациите за вкупниот број на стратешко офанзивно оружје на Русија и САД беа дадени врз основа на известувањата предвидени во Новиот СТАРТ договор, кои страните ги разменија во септември 2022 година во согласност со точка 2 од Дел II во четвртиот дел од Протоколот од Договорот, соопшти Министерството. Според документот, Русија има 540 распоредени интерконтинентални балистички ракети (ИЦБМ), балистички ракети кои се лансираат од подморница (СЛБМ) и тешки бомбардери, додека САД имаат 659 такви оружја. Покрај тоа, Русија има 1.549 боеви глави распоредени на интерконтинентални балистички проектили, проектили кои се лансираат од подморници и нуклеарни боеви глави кои се распоредени на авиони, додека САД имаат 1.420 такви оружја. Русија, исто така, има 759 нераспоредени фрлачи на интерконтинентални балистички проектили, нераспоредени лансери на проектили од подморница и нераспоредени тешки бомбардери, а САД пријавиле 800 такви лансери.ссм/

Остани поврзан