• недела, 25 февруари 2024

Приходите од ноќевањата во Бугарија во декември 2023 година ги надминале резултатите за 2019 година на годишна основа, се вели во извештајот на НСИ

Приходите од ноќевањата во Бугарија во декември 2023 година ги надминале резултатите за 2019 година на годишна основа, се вели во извештајот на НСИ

Софија, 12 февруари 2024 (МИА/БТА) - Приходите од ноќевања во декември 2023 година се зголемени за 19,8 отсто во однос на истиот месец од претходната година и достигнаа 89,7 милиони лева, при што 62,2 милиони лева од бугарски државјани и 27,5 милиони лева од странски државјани, соопшти Националниот статистички институт (НСИ). 

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Референцата во НСИ покажува дека за истиот месец од претходната 2019 година, приходите од ноќевања биле 52,3 милиони лева или 8,1 отсто повеќе во однос на декември 2018 година, а пораст на приходите е забележан и кај бугарските државјани - со 9,8 проценти, а од странци - со 5,6 проценти.

Вкупната зафатеност на креветите во декември 2023 година изнесуваше 24,9 отсто, што е за 0,3 процентни поени повеќе од една година порано. Зафатеноста на легла во сместувачките капацитети со 4 и 5 ѕвезди е највисока - 33,9 проценти, потоа следат оние со 3 ѕвезди - 24,4 проценти и со 1 и 2 ѕвезди - 14,8 проценти. Пополнетоста во декември 2019 година изнесува 25,2 отсто, што е зголемување за 1,8 процентни поени во однос на декември 2018 година, а највисока е во хотелите со 4 и 5 ѕвезди - 35 отсто, потоа на местата за сместување со 3 ѕвезди - 23,4 отсто и со 1 и 2 ѕвезди - 15,7 проценти, според референца во НСИ. Бројот на ноќевањата во декември 2023 година е зголемен за 4,3 отсто во однос на истиот месец од 2022 година и достигна 493 илјади, со пораст од 7,5 отсто кај бугарските државјани и намалување кај странските државјани за 4,6 отсто. Бројот на бугарските државјани кои ноќевале е 375,8 илјади и во просек ноќевале по 1,9 ноќевања. Странските државјани броеле 117,2 илјади, со просечни 2,3 ноќевања, а 76,5 отсто од нив престојувале во сместувачки капацитети со 4 и 5 ѕвезди. Референцата во НСИ за декември 2019 година покажува дека бројот на ноќевањата е зголемен за 2,3 отсто во однос на истиот месец од 2018 година и достигна 447,6 илјади, при што е забележан пораст како кај странските државјани - за 5,2 отсто, како и кај Бугарските - со 1,3 отсто. Бугарските државјани во декември 2019 година биле 322,2 илјади и просечно поминале 1,9 ноќевања, а странските државјани 125,4 илјади и просечно поминале 2,4 ноќевања. 

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

 

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан