• вторник, 21 март 2023

Пател: Конзулатот на САД во Истанбул останува отворен 

Пател: Конзулатот на САД во Истанбул останува отворен 

 

Вашингтон, 2 февруари 2023 (МИА) Конзулатот на САД во Истанбул останува оворен иако Германија, Велика Британија и Холандија ги затворија своите конзулати по заканите за терористички напади тој турски град. 
Заменик портпарол на Стејт департментот Ведант Пател изјави дека
мисијата на САД во Турција објави неделава безбедносни предупредувања со информации за можни напади на терористи на верски места и дипломатски мисии на фрекфентни места во градот. 

Тој додаде дека турските власти вршат истраги зарљади безбедносните предупредувања.  

Во изминатите денови на социјани мрежи имаше закани за напади во Истанбул откако во некои европски главни градови минатиот месец имаше протести каде беше запален куранот. кб/   

Миа мрежа