• сабота, 25 мај 2024

Намален бројот на ученици во основните и средните училишта

Намален бројот на ученици во основните и средните училишта

Скопје, 16 април 2024 (МИА) - Бројот на ученици во редовните основни училишта на крајот на 2022/2023 година е намален за 1,4 проценти, а бројот на ученици во средните училишта за 3,9 проценти во однос на претходната учебна година, покажуваат податоците објавени од Државниот завод за статистика. 

Според статистичките податоци, во учебната 2022/2023 година во основните училишта имало вкупно 182 245 ученици, а во средните училишта 66 678 ученици.

Податоците покажуваат дека за една година се затворени 14 училишта. бак/лв/

Фото: МИА архива

 

Остани поврзан