• среда, 17 април 2024

МНР: Има доволно патни листови во дипломатско-конзуларните претставништа, издавањето е без надомест

МНР: Има доволно патни листови во дипломатско-конзуларните претставништа, издавањето е без надомест

Скопје, 13 февруари 2024 (МИА) - Министерството за надворешни работи попладнево информира дека во нашите дипломатско-конзуларни претставништва има доволно патни листови со кои граѓаните можат да се вратат во земјава и дека тие ќе се издаваат без да се наплаќа конзуларна такса. 

Во информацијата испратена до медиумите, МНР соопштува дека се олеснува и доставата на патниот лист, односно дека тој може да биде доставен и преку брза пошта.

Досега во Министерството и во дипломатско-конзуларните претставништва ниту еден граѓанин не пријавил проблеми при патување со патните листови или со друг вид на документи со Република Северна Македонија. 

- Воедно, информираме дека  до овој момент ниту еден наш државјанин не пријавил во Министерството,  ниту во дипломатско-конзуларните претставништва проблеми при патување со патни листови, ниту со друг вид на документи со Република Северна Македонија, се наведува во соопштението.

Патниот лист им е потребен на сите оние граѓани кои останаа во странство поради тоа што нивните патни документи станаа неважечки по 12 февруари. бак/дма/

Фото: МИА архива

 

Остани поврзан