• понеделник, 22 април 2024
МИА Најави МКД

5 март 2024

Скопје - Седница на собраниската Комисија за економски прашања. (Сала 6/12:30)

Скопје - Две седници на собраниската Комисија за европски прашања. (Сала4/13:00/14:00)

Скопје - 62. Состанок на Комисијата за социјална и хуманитарна политика на Парламентарното собрание на Црноморската економска соработка (ПАБСЕК). (Собрание, сала „Борис Трајковски“/10:00)

Скопје - Министерката за одбрана Славјанка Петровска ќе го отвори НАТО - Индустрискиот ден на кој ќе учествуваат високи претставници на НАТО Агенцијата за поддршка и набавки (NSPA) и НАТО Агенцијата за комуникации и информации (NCIA). (х.„Хилтон“/10:00, изјави за медиумите/10:45, пристигнување на медиумите/9:20)

Дојран - Министерот за транспорт и врски Благој Бочварски и директорот на Царинската управа Стефан Богоев, во работна посета на општина Дојран, каде на ГП Дојран ќе извршат увид во новиот централизиран видео систем наменет за граничните премини. (ГП Дојран, изјави за медиуми/12:00)

Скопје - Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски и претседателот на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, Димитар Ковачевски ќе ја посетат винаријата Брзанов во населеното место Трубарево. (ул.1 бр.4, Трубарево 1047, https://maps.app.goo.gl/n5qyX7HFb2V4XFG59 /12:00, изјави за медиумите пред винаријата Брзанов/12:30)

Скопје - Прес-конференција на дополнителниот заменик министер за земјоделство, шумарство и водостопанство Цветан Трипуновски. (МЗШВ/11:30)

Скопје - Националната конвенција за Европската Унија во Република Северна Македонија (НКЕУ-МК) ќе ја одржи 11-та сесија од Работната група 1 (Поглавје 11) - Земјоделство и рурален развој, на тема „Трансфер на знаење и иновации: Систем на знаење и иновации во земјоделството (AKIS)“. (Клуб на пратеници/12:30) 

Скопје - Прес-конференција на Движењето ЗНАМ - За наша Македонија. (Простории на Движењето, бул. „Свети Климент Охридски“ бр.66/13:00)

Скопје - Прес-конференција на Коалиција ВРЕДИ. (Канцеларии на Коалиција„Вреди“, кај плоштадот Скендербег/11:00) 

Скопје - Промоција на книгата „Два опита (Конески и Старделов)“ од проф. д-р Иван Џепароски. (Филолошки и Филозофски факултет при УКИМ, сали за седници/13:00)

Скопје - Промоција на изданието „Костимот во Македонија од појавата на фотографијата до денес“ од авторката Зорка Тодорова-Младеновиќ. (Музеј на македонската борба/18:30)

Скопје - Презентација на „Фотографиите на Манаки, записи низ времето“ и проекција на документарниот филм „Манаки - Приказна во слики“ (2018, 70 мин., црно-бел/колор) во режија на Роберт Јанкуловски, по повод 60-годишнината од смртта на Милтон Манаки. (Кинотека на Македонија/18:00)

Скопје - IV Студентски ден - Музичката култура во Современата македонска држава со посебен осврт врз Сергеј Михајлов во организација на Институтот за национална историја. (12:00)

Скопје - Промоција на „Историја на Охридската архиепископија“ од Иван Снегаров, во зидание на ИКОНА. (Национална галерија Даут Пашин амам/13:30)

Скопје - Латино-џез концерт на Пачо Флорес од Венецуела. (Клуб „Интермецо“/21:00)

___________________________________________________________

***МИА ги објавува местото и времето на одржување на настаните и притоа не презема обврска за реизвестување доколку дојде до промена на најавените термини***

 

Остани поврзан