• понеделник, 08 април 2024

Ковеси предупреди на влијанието на криминалните организации во политиката

Ковеси предупреди на влијанието на криминалните организации во политиката

Брисел, 1 март 2024 (МИА) - Главниот обвинител на Европската унија, Лаура Кодруца Ковеси, предупреди криминалните организации да имаат преголемо влијание врз демократските структури.

-Во нашите постапки гледаме бизнисмени, политичари или државни службеници кои ги штитат криминалните организации, рече таа за германски медиуми.

Европското јавно обвинителство е независен и децентрализиран орган со овластување да гони прекршоци против буџетот на ЕУ пред националните судови. Неговиот фокус е на кривични дела кои се користат за погрешно добивање субвенции или договори од ЕУ, како и царински прекршоци и шеми за измама на данокот на додадена вредност (ДДВ).

Ковеси верува дека степенот на измама со фондовите на ЕУ е потценет. Според проценките на полицискиот орган на Европол, до денес се конфискувани само четири отсто од криминално стекнатите средства во Европа.

Таа, исто така, рече дека Германија е привлечна за измамниците.

-Тоа е голема економија, има многу компании, лесно е да се сокријат работите. Сепак, бројот на случаи покажува и дека има добра стапка на откривање. Ако го имавме истото ниво на откривање на ДДВ или царинска измама на друго место како во Германија, ситуацијата ќе беше подобра во целина, рече таа. мс/

фото: МИА архива

Остани поврзан