• среда, 24 април 2024

Пратеничката група на СДСМ ќе поднесе законски измени за да нема пораст на функционерските плати

Пратеничката група на СДСМ ќе поднесе законски измени за да нема пораст на функционерските плати

Скопје, 23 февруари 2024 (МИА) - Пратеничката група на СДСМ ќе поднесе измени на сите закони со кои се регулираат платите на функционерите со цел платите на овие лица да не пораснат, најави денеска лидерот на партијата Димитар Ковачевски. 

- Најдовме уставно издржано решение со кое нема да пораснат платите на функционерите со новото ниво на просечната плата. Со ова решение постоечките коефициенти ќе бидат намалени со што платите на сите избрани и именувани лица нема да пораснат, изјави Ковачевски при денешната посета на Тетово.

Минатата година во март со одлука на Уставниот суд со која се укина член 4 од Законот за изменување и дополнување на Законот за плата и други надоместоци на избрани и именувани лица, се одмрзнаа платите на избраните и именуваните лица и беа зголемени за 78 проценти. 

По реакциите на јавноста, Владата формираше работна група која требаше да изнајде решение. Владините претставници тогаш посочуваа дека се потребни измени на седум законски решенија. бак/ев/

Фото: МИА архива

 

 

Остани поврзан