• понеделник, 08 април 2024

Има многу области во кои Франција и Бугарија стануваат се поблиски и кои се засноваат на европскиот проект, изјави францускиот претседател Макрон

Има многу области во кои Франција и Бугарија стануваат се поблиски и кои се засноваат на европскиот проект, изјави францускиот претседател Макрон

Париз, 21 февруари 2024 (БТА) - Има многу области во кои Франција и Бугарија стануваат се поблиски и кои се засноваат на европскиот проект, како што се европската безбедност и одбрана, енергијата, особено нуклеарната и зајакнувањето на европската интеграција. Ова го изјави францускиот претседател Емануел Макрон на брифинг во Елисејската палата во француската престолнина Париз заедно со премиерот на Бугарија Николај Денков.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Премиерот Денков е во еднодневна посета на Париз за средба со францускиот претседател Емануел Макрон во Париз. Меѓу темите на разговорот ќе бидат надворешнополитичките приоритети на Бугарија - целосната интеграција во Шенген, усвојувањето на единствената европска валута и пристапувањето во Организацијата за економска соработка и развој.

Макрон ги поздрави напорите на Бугарија, кои ги направи бугарската влада, за интеграција на земјата во ЕУ. Од 2007 година Бугарија помина многу долг пат, од влезот во ЕУ, до еврозоната, во која Бугарија мора да се приклучи кога ќе се исполнат критериумите, како и до нејзиниот влез во Шенген, рече францускиот претседател. Тој рече дека веќе е помината многу важна фаза со укинувањето на контролите на воздушните и поморските граници.

Што се однесува до Украина, двете земји дејствуваат заедно со нашите европски партнери, нагласи Макрон, посочувајќи дека ЕУ се согласила да додели 50 милијарди евра за поддршка на Украина, но и да обезбеди поддршка преку воена опрема и поддршка во областа на одбраната, како што е обуката на украинската војска или прилагодувањето на санкциите против Русија, како и одржувањето притисок врз руската воена машина.

„Ја сфаќам храброста што ја покажаа властите во Бугарија од почетокот на конфликтот за промена на парадигмата во нивните односи со Русија. Врз основа на тоа, нашите земји мора да работат на зајакнување на безбедноста и одбраната на континентот“, додаде тој.

ЕУ мора да игра поважна улога во сопствената безбедност, да ја зајакне својата способност да се брани, рече Макрон. Ова го решија 27-те земји-членки кон крајот на 2021 година и го потврдија за време на нивниот самит во Версај во 2022 година, неколку месеци по руската инвазија на Украина. Оваа посилна ЕУ, поспособна во безбедноста и одбраната, надополнување на НАТО, овој европски столб за кој зборуваме оттогаш
неколку месеци, за неколку години, рече Макрон. Ова, исто така, оди преку зајакнување на нашата оперативна соработка и нашиот индустриски капацитет да купуваме и заедно да произведуваме воена опрема, како што се најкритичните предмети, додаде тој.

Зборувајќи за вториот столб во односите – нуклеарната енергија, францускиот претседател потсети дека нуклеарната енергија е во срцето на декарбонизацијата на континентот. Макрон истакна дека нема одржлива декарбонизација без стратегија која оди преку обновливите извори на енергија и нуклеарната енергија. Тој додаде дека во Бугарија и Франција нуклеарната енергија е гарант за енергетската безбедност и за постигнување на целите за декарбонизација. Макрон ја истакна соработката меѓу Франција и Бугарија на европско ниво во оваа насока и изрази желба за продлабочување на билатералната соработка во областа на нуклеарната енергија.

Зборувајќи за напредокот што го постигна Бугарија на полето на евроинтеграциите, Макрон рече дека врз основа на ова, двете земји сега треба да започнат со реформирање на ЕУ за да изградат поголема, посуверена, пообединета унија.

Макрон му се заблагодари на Денков за посетата на Париз и му се заблагодари за реформите.

_________________________________________________________________________

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

Остани поврзан