• сабота, 02 март 2024

Демократски сојуз: Да се среди избирачкиот список

Демократски сојуз: Да се среди избирачкиот список

Скопје, 26 ноември 2023

Демократскиот сојуз ги повикува сите државни институции навреме да го средат избирачкиот список, односно да го прочистат од „фиктивни гласачи“.

Во оваа насока посебно ја нагласуваме одговорноста на Државната изборна комисија, како и на Министерството за внатрешни работи и Министерството за правда.

Прочистувањето на избирачкиот список од можни фантомски гласачи, потоа од гласачи кои се иселиле од Македонија односно немаат постојано живеалиште во државата, како и од сите оние кои го изгубиле законскиот основ да бидат на избирачкиот список е законска обврска на ДИК.

Согласно објавените резултати од пописот во 2021 година вкупниот број на население во Македонија изнесува 1. 836.713, додека на избирачкиот список се запишани 1.824.864 гласачи (Список на гласачи за локалните избори -2021).

Нелогичностите се очигледни и ако се додадат и над 260 илјади државјани на Македонија кои живеат во странство.

Демократски сојуз

________________________________________________________________________________________ 

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

Остани поврзан