• понеделник, 11 декември 2023

Демократски сојуз: Владата да реагира на грубото мешање на Бугарија во пописот во Албанија

Демократски сојуз: Владата да реагира на грубото мешање на Бугарија во пописот во Албанија

Скопје 24 септември 2023

Демократскиот сојуз ги повикува сите Македонци во Албанија на пописот слободно да ја искажат својата национална и верска припадност, како и мајчиниот македонски јазик на кој зборуваат и да не им обрќааат внимание на заканите на претставници од Бугарија. Националната свест има највисока цена и со ништо не може да се промени.

Демократскиот сојуз го повикува државно-политичкиот врв да се вклучи во заштитата на Македонците од бруталниот притисок на Бугарија во Албанија во врска со пописот на населението.

Демократскиот сојуз бара Владата изворно да ги следи сите недемократски и незаконити активности на претставници на Бугарија врз Македонците, секојдневно да ги информира и најостро да реагира пред Советот на Европа и Европската унија за грубото мешање на Бугарија во пописот на населението во Албанија заради менување на националната свест на Македонците. 

Почитувани функционери, доста долго сте во САД,, време е да се вратите во државата и да се фатите за работа.

Демократски сојуз

___________________________________________________________

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

Фото: МИА Архива

Остани поврзан