• недела, 21 април 2024

Вкупно 596 дипломирани студенти од Медицинскиот факултет во Софија положија Хипократова заклетва

Вкупно 596 дипломирани студенти од Медицинскиот факултет во Софија положија Хипократова заклетва

Софија, 20 февруари 2024 - Вкупно 239 бугарски и 357 странски студенти - дипломци на Медицинскиот факултет на Медицинскиот универзитет (МУ) во Софија денеска положија Хипократова заклетва и ги добија своите дипломи на традиционалната официјална церемонија во Националната палата на културата (НДЦ). 

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

„Почитувани матуранти, вие сте дипломци на универзитет со повеќе од еден век историја и традиција“, рече ректорот на МУ-Софија проф.д-р Бојчо Ланџов. „Дипломирањето на нашиот универзитет не е лесна работа и бара труд, систематска и напорна работа, преуредување на приоритетите, самодисциплина и силна мотивација“, нагласи ректорот.

Тој додаде дека матурантите на МУ-Софија мора да ја сфатиле и прифатиле суштината на лекарската професија. „Тоа подразбира посветеност и одговорност кон здравјето на луѓето. Искрено се надевам дека вашата професионална работа ќе биде одбележана со многу успеси и со задоволство од постигнатото“, рече ректорот на Медицинскиот универзитет.

Проф. Бојчо Ланџов изјави дека Медицинскиот универзитет во Софија е територија на духот, на знаењето, на заедничките принципи, на заедничките вредности, соништата и високиот морал, изградена повеќе од еден век од неговите претходници.

На апсолвентите им се обрати и деканот на Медицинскиот факултет при МУ-Софија, проф. д-р Димитар Буланов, кој потсети дека пред шест години тие ги направиле првите чекори во училниците, во лабораториите и во болниците, вложиле многу труд, со непроспиени ноќи. „Вие веќе сте лекари и имате огромна одговорност – со право и должност да го лекувате и зачувате човечкиот живот. Запомнете дека во докторската професија се важни сите специјалности и дека тимската работа е многу важна“, им порача проф. Буланов на младите лекари.

Тој истакна дека општеството секогаш поставува едно прашање во однос на младите лекари, а тоа е колку од нив ќе останат во Бугарија. „Со задоволство можам да известам дека постои постојан тренд младите лекари да сакаат да работат во Бугарија“, рече деканот на Медицинскиот факултет на МУ-Софија.

Министерката за иновации и раст, Милена Стојчева им честиташе на младите лекари бидејќи решиле да се посветат на најхуманата професија. „Висококвалитетната и иновативна здравствена заштита е основата на развојот на нашето општество, а иновациите ќе го променат општеството и  ќе ни помогнат да се справиме со предизвиците на денешницата“, рече министерката Стојчева. Таа истакна дека иновативните технологии за здравствена заштита ја подобруваат грижата за пациентите и пристапот до третман.

И заменик-министерката за образование и наука проф. Генка Петрова им честиташе на лекарите и рече дека тие влегуваат во нивната омилена професија бидејќи ја избрале како своја струка и за својата иднина. „Тоа е најхуманата и најблагородната професија“, рече проф. Петрова.

Младите лекари од МУ-Софија ги поздрави и заменик министерот за здравство доц.д-р Петко Стефановски.

На свеченоста честитка до дипломираните студенти и раководството на Медицинскиот универзитет во Софија беше прочитана од бугарскиот претседател Румен Радев, како и од други институции. Апсолвент го предаде факелот на хуманоста на студент од прва година во МУ-Софија.

Беа објавени и целосните почести на генерацијата за 2023 година - тоа се д-р Елица Зафирова и д-р Теодора Александрова. Тие ја добија наградата „Златен Хипократ“, како и парична награда што годинава за првпат ја воспостави Медицинскиот колеџ Метрополитен за целосни почести на Медицинскиот факултет.

Во оваа група има странски студенти од 31 земја, а најмногу од Грција, Велика Британија, Германија, Шведска, Ирска и Турција. Има и дипломци од Јапонија, Канада, Норвешка, Индија, Португалија и други земји.

Бугарските студенти дипломирани во 2023 година собраа средства кои ќе ги донираат во детската болница проф.Иван Митев. Износот ќе биде искористен за обезбедување веноскоп за малите пациенти.

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

 

 

 

 

 
 

 

 
 

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан