• понеделник, 17 јуни 2024
Вештачката интелигенција го револуционизира учењето на странски јазици

Вештачката интелигенција го револуционизира учењето на странски јазици

Скопје, 16 јуни 2024 (МИА) – Вештачката интелигенција (ВИ) го револуцио...

Околу 260 илјади жени со здравствено осигурување без матичен гинеколог, околу 134 илјади го немаат ниту едното, ниту другото

Околу 260 илјади жени со здравствено осигурување без матичен гинеколог, околу 134 илјади го немаат ниту едното, ниту другото

Скопје, 16 јуни 2024 (МИА) - Превентивните гинеколошки прегледи се клуч...

Субвенционираниот студентски оброк го „јаде“ инфлацијата, студентите бараат промени

Субвенционираниот студентски оброк го „јаде“ инфлацијата, студентите бараат промени

Скопје, 15 јуни 2024 (МИА) – Финансиска поддршка од 140 денари дневно и...

Светски ден на крводарителството - македонските граѓани се хумани, даруваат крв и спасуваат животи

Светски ден на крводарителството - македонските граѓани се хумани, даруваат крв и спасуваат животи

Скопје, 14 јуни 2024 (МИА) - Во болниците и во здравствените установи во земјава има доволно количин...

Тантуровска  за МИА: Со употребата на феминативи се збогатува јазикот, реалност се во македонскиот јазик  

Тантуровска за МИА: Со употребата на феминативи се збогатува јазикот, реалност се во македонскиот јазик  

Делчево, 14 јуни 2024 (МИА) - Феминативите полека, но сигурно си го добиваат своето место во македон...

Стравот да се пријави ја „искорени“ корупцијата на универзитетите

Стравот да се пријави ја „искорени“ корупцијата на универзитетите

Скопје, 9 јуни 2024 (МИА) – Барањето мито, сексуални услуги, „купувањет...

Примена на вештачката интелегенција и музиката: Помага, но кој може да ја замени душата на композицијата

Примена на вештачката интелегенција и музиката: Помага, но кој може да ја замени душата на композицијата

Скопје, 9 јуни 2024 (МИА) – Примената на вештачката интелигенција и новите технологии во музиката се...

Зошто македонските студенти сѐ повеќе избираат странски универзитети?

Зошто македонските студенти сѐ повеќе избираат странски универзитети?

Скопје, 7 јуни 2024 (МИА) - Позната слика на скопската меѓународна авто...

Кумановци добија безбедна вода за пиење

Кумановци добија безбедна вода за пиење

Куманово, 1 јуни 2024 (МИА) - По осум дена без вода кумановци ја добија потребната потврда од Агенци...

Станушината -  единствената македонска автохтона сорта на грозје се враќа на винската карта

Станушината - единствената македонска автохтона сорта на грозје се враќа на винската карта

Кавадарци, 26 мај 2024 (МИА) - Отпорноста на суша, но и на болести, ја прави погодна за одгледување...

Најавата за нов заем очекувана, поважно е од каде и под кои услови ќе биде земен и како ќе биде потрошен, сметаат експертите

Најавата за нов заем очекувана, поважно е од каде и под кои услови ќе биде земен и како ќе биде потрошен, сметаат експертите

Скопје, 25 мај 2024 (МИА) - Нема ништо неочекувано во најавата да се земе заем, многу поважно е од к...

Чести самопрегледи и заштита од сонце, советуваат дерматолозите за заштита од меланом

Чести самопрегледи и заштита од сонце, советуваат дерматолозите за заштита од меланом

Скопје, 18 мај 2024 (МИА) - Чести самопрегледи и заштита од сонце, се клучните совети на кумановскит...

Анксиозноста кај младите се зголемува, потребна е доедукација на стручниот кадар во училиштата 

Анксиозноста кај младите се зголемува, потребна е доедукација на стручниот кадар во училиштата 

Скопје, 6 мај 2024 (МИА) - Анксиозноста и депресијата кај младите во државава се во пораст, а недост...

Мерките за младите во програмите на политичките партии без конкретни решенија како ќе се спроведат

Мерките за младите во програмите на политичките партии без конкретни решенија како ќе се спроведат

Скопје, 6 мај 2024 (МИА) - Земјава се подготвува за парламентарните и вториот круг од претседателски...

Мајхошев за МИА: Работниците не ги знаат доволно своите права, има чести измени на Законот за работни односи

Мајхошев за МИА: Работниците не ги знаат доволно своите права, има чести измени на Законот за работни односи

Штип, 30 април 2024 (МИА) - Работничките права се кршат, не се почитува...

Image

Остани поврзан