• четврток, 30 мај 2024
Германија со најголем, а Малта со најмал број гласачи за јунските евроизбори 

Германија со најголем, а Малта со најмал број гласачи за јунските евроизбори 

Брисел, 4 април 2024 (МИА) - За изборите за членови на Европскиот парламент што ќе се одржат од 6 до...

Негувателки, секретарки и учителки главни „женски“ професии во ЕУ 

Негувателки, секретарки и учителки главни „женски“ професии во ЕУ 

Брисел, 5 март 2024 (МИА) - Дури 92,6 отсто од вработените негувателки на деца и помошен наставен пе...

Во Европската Унија 22,9 отсто од компаниите користат онлајн продажба

Во Европската Унија 22,9 отсто од компаниите користат онлајн продажба

Брисел, 26 февруари 2024 (МИА) - Во Европската Унија во 2022 година 22,9 отсто од компаниите користе...

Раст на бројот на баратели на азил во ЕУ во ноември 2023 година 

Раст на бројот на баратели на азил во ЕУ во ноември 2023 година 

Брисел, 20 февруари 2024 (МИА) - Во ноември минатата година вкупно 108.950 лица кои не се државјани...

Евростат: Онлајн училниците се повеќе се користат во Европа

Евростат: Онлајн училниците се повеќе се користат во Европа

Луксембург, 25 јануари 2024 (МИА) - Во земјите на Европската унија (ЕУ) минатата година има забележи...

Жителите на ЕУ релативно задоволни од животот, најнезадоволни Бугарите 

Жителите на ЕУ релативно задоволни од животот, најнезадоволни Бугарите 

Брисел, 16 јануари 2024 (МИА) – Граѓаните на ЕУ дале просечна оценка од 7,1 од максимално можните 10...

ЕУ со суфицит во трговската размена од 85,4 милијарди евра во третиот лански квартал

ЕУ со суфицит во трговската размена од 85,4 милијарди евра во третиот лански квартал

Брисел, 13 јануари 2024 (МИА) - Во третиот квартал од минатата година ЕУ забележа суфицит во трговск...

Намалување на невработеноста во ЕУ во ноември 2023 година 

Намалување на невработеноста во ЕУ во ноември 2023 година 

Брисел, 12 јануари 2024 (МИА) - Сезонски приспособената стапка на невработеност во ЕУ лани во ноемвр...

Намалување на стапката на слободни работни места во ЕУ во третиот квартал 

Намалување на стапката на слободни работни места во ЕУ во третиот квартал 

Брисел, 18 декември 2023 (МИА) - Во третиот квартал од 2023 година стапката на слободни работни мест...

Нивото на Вистинска индивидуална потрошувачка во земјава е 50 проценти од просекот во ЕУ

Нивото на Вистинска индивидуална потрошувачка во земјава е 50 проценти од просекот во ЕУ

Скопје, 15 декември 2023 (МИА) – Нивото на вистинска индивидуална потрошувачка (AIC) во Европската У...

Евростат: Бугарија е на последното место по квалитет на живот во Европа

Евростат: Бугарија е на последното место по квалитет на живот во Европа

Брисел, 13 декември 2023 (МИА) - Бугарија е држава од Европската унија со најмалку среќни или задово...

Месечен раст на градежниот сектор во ЕУ во септември

Месечен раст на градежниот сектор во ЕУ во септември

Брисел, 20 ноември 2023 (МИА) – Градежништвото во ЕУ во септември годинава забележа раст од 0,5 отст...

Со факултетски дипломи 42 проценти од Европејците и 37,7 отсто од Македонците на возраст од 25 до 34 години

Со факултетски дипломи 42 проценти од Европејците и 37,7 отсто од Македонците на возраст од 25 до 34 години

Брисел, 13 ноември 2023 (МИА) - Околу 42 проценти од жителите на ЕУ на возраст од 25 до 34 години во...

Евростат: Во ЕУ во 2021 година работеле 31 милион компании со 156 милиони вработени

Евростат: Во ЕУ во 2021 година работеле 31 милион компании со 156 милиони вработени

Брисел, 9 ноември 2023 (МИА) - Вкупно 31 милион компании работеле во ЕУ во 2021 година. Тие вработув...

Пад на државните задолжувања во ЕУ во вториот квартал од 2023 година

Пад на државните задолжувања во ЕУ во вториот квартал од 2023 година

Брисел, 24 октомври 2023 (МИА) - На крајот на вториот квартал од 2023 година, бруто државните долгов...

Image

Остани поврзан