Rahat Llokum është ëmbëlsirë tradicionale orientale me një teksturë delikate dhe shije të pasur. Përgatitja e saj kërkon durim, por rezultati është një ëmbëlsirë jashtëzakonisht e shijshme, e cila mund të pasurohet me aroma dhe arra të ndryshme, sipas dëshirave tuaja.
Përbërësit:
1100 gram sheqer
1300 ml ujë
290 gram miell niseshteje
1/2 lëng limoni
Ekstrakte dhe ngjyra sipas dëshirës
Bajame, arra, lajthi, fistikë ose kokos (opsionale)
150 gram sheqer pluhur (për pluhurosje)
Përgatitja:
Armatosuni me durim – ky është çelësi i një llokumi të suksesshëm. Në një tenxhere vendosni 400 ml ujë dhe të gjithë sasinë e sheqerit. Ziejeni për rreth 15 minuta, derisa afërsisht një e treta e lëngut të avullojë. Kur sirupi të jetë gati, hiqeni nga zjarri. Në një enë të veçantë, përzieni ujin e mbetur me miellin e niseshtesë - trashësin, pastaj derdhni përzierjen në një tenxhere më të madhe. Pastaj shtoni gradualisht sirupin e nxehtë dhe përzieni vazhdimisht. Vazhdon zierja. Procesi zgjat të paktën një orë në temperaturë mesatare. Qëllimi është që përzierja të humbasë sa më shumë lëng të jetë e mundur, pa u djegur. Përzierja do të trashet shpejt dhe do të ngjajë me puding. Ulni temperaturën dhe zijeni, duke e përzier herë pas here. Pas rreth 30 minutash, kur e merrni përzierjen me lugë, ajo duhet të qëndrojë mbi lugë dhe të mos bjerë.
Vazhdoni gatimin për 30 minuta të tjera, derisa përzierja të bëhet e verdhë dhe më e fortë. Pastaj shtoni lëngun e limonit, ekstraktet, arrat dhe ngjyruesin ushqimor nëse dëshironi. Lyejeni një tepsi të cekët me vaj (mundësisht bajamesh), hidhni përzierjen brenda dhe rrafshojeni. Lëreni të qëndrojë për 24 orë, pastaj priteni në katrorë me trashësi rreth 3 cm. Përzieni sheqerin pluhur dhe niseshtenë, pastaj kaloni katrorkat në në përzierje. Vendosni në letër, pak të ndara nga njëri-tjetri, dhe lërini të thahen për disa ditë. Nëse doni t’i konsumoni menjëherë, mund – të kenë strukturë të ngjashme me bonbonet prej zhele.
Foto: Freepik