• четврток, 18 април 2024

Шефот на УНРВА вели дека Израел допрва треба да обезбеди докази за наводите против персоналот на агенцијата

Шефот на УНРВА вели дека Израел допрва треба да обезбеди докази за наводите против персоналот на агенцијата

Газа, 20 февруари 2024 (МИА) – Шефот на УНРВА, Филип Лазарини, рече дека палестинската агенција за бегалци сè уште чека Израел да обезбеди докази за своите наводи дека десетина вработени во УНРВА учествувале во нападите врз Израел на 7 октомври.

Неколку големи земји донатори, вклучително и Соединетите Американски Држави, го замрзнаа финансирањето на агенцијата во екот на израелската војна.

УНРВА соопшти дека доколку не се обнови финансирањето, може да биде принудена да ги прекине клучните хуманитарни активности во Газа. јт/

Остани поврзан