• вторник, 28 ноември 2023

Чарлс Трети ја заврши посетата на Франција

Чарлс Трети ја заврши посетата на Франција

Бордо, 22 септември 2023 (МИА) – Британскиот крал Чарлс Трети и сопругата Камила со посета на Бордо каде со градоначалникот засади даб, посети експериментална шума и органско лозје, денеска ја заврши својата прва посета на Франција.

На последниот ден од неговата посета кралот Чарлс се фокусираше на прашањето за екологијата.

Во Бордо, наместо да одржи говор, тој се одлучи за симболичен чин: Со градоначалникот Пјер Хурмик, тој засади даб со посебни лисја, „избрани поради неговата способност да се приспособат на климатските промени“, во градините на Градското собрание, соопшти Бакингемската палата.

- Ова засадување ве обврзува мене и вас, рече Хурмик.

Кралот Чарлс Трети вчера во Париз предложи создавање на нов сојуз меѓу Велика Британија и Франција, посветен на одржливоста, биодиверзитетот и климата. јт/

Фото: Кралско семејство на Фејсбук

 

Остани поврзан