• вторник, 16 јули 2024

ОН ја повикаа Белорусија да ги истражи наводните мачења и смрт на политички затвореници

ОН ја повикаа Белорусија да ги истражи наводните мачења и смрт на политички затвореници

Талин, 7 јуни 2024 (МИА) - Во извештај на специјалниот претставник на ОН за Белорусија се повикува оваа земја да ги истражи наводите за тортура и смрт на политички затвореници. Во извештајот објавен денеска се наведува дека досега во Белорусија загинале пет лица кои биле осудени по политички мотивирани обвиненија.

Во извештајот се наведува дека не е извршена обдукција на ниту еден од починатите и дека фактот што затворениците починале во затвор „ја покренува претпоставката за произволно лишување од живот од страна на државните органи“. Во него белоруските власти се повикуваат да започнат „брза, ефективна, непристрасна и транспарентна истрага за сите смртни случаи на политички затвореници во притвор“.

Застапниците на ОН за човекови права изјавија дека се особено загрижени за неколку белоруски опозициски политичари, адвокати и активисти кои моментално се во затвор, но чие место на престој не е познато повеќе од една година.

Извештајот на ОН ги критикува условите во белоруските затвори и наведува дека затворениците се подложени на „тортура и друго сурово, нечовечко или понижувачко постапување или казнување во притворските установи“.

Според податоците на центарот за човекови права „Виасна“, во моментов зад решетки во земјата има 1.401 политички затвореник, меѓу кои и нобеловецот за мир Алеш Бјалијатски.

Во извештајот се тврди дека политичките затвореници се издвојуваат во белоруските затвори, бидејќи тие, наводно, се принудени да носат специјална жолта ознака, често се сместени во самица и се лишени од комуникација со надворешниот свет.сд/

фото:МИА архива

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан