• недела, 19 мај 2024
МИА Најави - МКД

12 март 2023

Скопје - Одбележување на 80-годишнината од Холокаустот на македонските Евреи под покровителство на Владата на Северна Македонија:

- поворка на живите. (Музеј на Град Скопје/09:00)

- положување цвеќе пред споменикот на депортираните Евреи и пред споменикот на паднатите борци во НОБ. (Градски гробишта Бутел/11:30)

- комеморативен концерт во Национална опера и балет (20:00)

Скопје - Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски на средба со министерот за безбедност на Босна и Херцеговина, Ненад Нешиќ. (МВР/11:30, изјави за медиуми по средбата)

Скопје - Изложба „Македонија памети. Никогаш да не се заборави!“, подготвена по повод 80-годишнината од депортацијата на Евреите од Македонија, од Државниот архив на Република Северна Македонија во соработка со Институтот за национална историја од Скопје. (Меморијален центар на Холокаустот на Евреите/13:00)

___________________________________________________________

***МИА ги објавува местото и времето на одржување на настаните и притоа не презема обврска за реизвестување доколку дојде до промена на најавените термини***

 

 

Остани поврзан