Интересот за ознаката „планински производ“ на производителите се зголемува, според бугарскиот заменик -министер Георги Сабев
- Гледаме зголемување на интересот на производителите за логото „планински производ“. Ова го изјави бугарскиот заменик-министер за земјоделство, храна и шумарство Георги Сабев за време на Десет
Софија, 1 октомври 2021 (МИА/БТА) - Гледаме зголемување на интересот на производителите за логото „планински производ“. Ова го изјави бугарскиот заменик-министер за земјоделство, храна и шумарство Георги Сабев за време на Десеттата национална научна и практична конференција на тема „Актуелни прашања на прехранбената индустрија според најновите барања на бугарската и европската регулатива“, што се одржува во Интер експо центар- Софија. Тој додаде дека има зголемување на регистрацијата на производители на планински производи. Соопштението е од прес -центарот на бугарското Министерство за земјоделство и храна.
„Од 9 -те регистрации на почетокот, сега имаме 13 производители на листата“, рече заменик -министерот Сабев, додавајќи дека ова е скоро 50 проценти повеќе отколку во мај годинава. Тој истакна дека подобрувањето на квалитетот и безбедноста на храната што се нуди на пазарот во земјата е меѓу најважните приоритети на Министерството за земјоделство и храна. Тој посочи дека начините на спроведување на овие приоритети се преку повеќенасочни политики. Според него, тие опфаќаат и создавање на ново законодавство и подобрување на постојното, како и подобрување и развој на контролните механизми што ги вршат надлежните структури на одделот. Како многу важен акцент, ја истакна потребата од поддршка на домашниот производител на храна и создавање на најдобри можни услови за пристап до бугарската храна на пазарот.
„Научните прогнози покажуваат дека за да се нахрани растечката популација во светот, земјоделското производство мора да се зголеми два до три пати во текот на следните 40 години. Ова ќе биде вистински тест со оглед на фактот дека ресурсите се ограничени. На ова мора да ги додадеме и предизвиците предизвикани од брзо менување на климатските промени, како и пандемиите што ги придружуваат. Вонредната ситуација во која се наоѓаме покажа дека е неопходно да се преземат мерки за преориентација на бизнисот со земјоделско-храна, што ја обезбедува нашата безбедност на храната. Виталната улога на земјоделците за одржливост на синџирот на снабдување со храна доаѓа до израз “, рече заменик-министерот Сабев.
Тој нагласи дека одржувањето на снабдувањето со храна е основно за јавната безбедност и здравје. Георги Сабев беше категоричен дека е потребен нов пристап. „Потребна ни е поголема кохерентност помеѓу земјоделството и другите поврзани политики - клима и животна средина, истражување, иновации и технологија, енергија и ефикасност на ресурсите, храна. Денешните глобални предизвици поврзани со климатските промени, недостигот на ресурси и растечката популација се премногу меѓусебно поврзани за да се решат сами. Ние мора да примениме интердисциплинарен пристап што ги поврзува сите засегнати страни ако сакаме да изградиме одржливи системи за земјоделско-прехранбена храна“, рече тој.
Сабев рече дека министерството придава големо значење на производството на квалитетни и здрави суровини за храна. Сепак, ова не би било можно без да се опфатат процесите низ синџирот на исхрана. Според него, спроведувањето на интегрирана контрола од „поле и фарма до трпеза“, во согласност со европското законодавство, е еден од најважните предуслови за производство на квалитетна и безбедна храна.
Ресорниот заменик министер ги увери присутните дека за развој на прехранбената индустрија, секторот има целосна поддршка од Министерството. Гранките на прехранбената индустрија се потпираат и на традицијата и на иновацијата и ги претставуваат најдобрите производи на пазарот. „На производителите им се наметнаа високи барања за исполнување на европските стандарди за безбедност и квалитет, а исто така активно работиме на регистрација на имиња според европските шеми за квалитет. Информираниот избор на квалитетна храна е поврзан со згрижата за здравјето на потрошувачите и зајакнувањето на нивната доверба. Овој форум е уште еден настан што го продолжува и развива веќе зацртаниот траен тренд на голем интерес и разбирање од страна на општеството, придобивките и неспорните квалитети на бугарската храна“, рече Георги Сабев. Остварувањето на високите цели зависи од заедничките напори на сите и може да се реализира преку одговорен став и поддршка за производство на безбедна и квалитетна бугарска храна, нагласи тој.