• петок, 23 февруари 2024

Совети за гумите за зимските утра

Совети за гумите за зимските утра

Лос Анџелес, 27 ноември 2023 (МИА) - Возачите зиме честопати се соочуваат со пречки во покренувањето на возилото наутро, поради „заглавени гуми“ коишто „шлајфуваат“. А, многупати, дури ни зимските гуми не го решаваат проблемот. Следат неколку совети околу тоа.

Пред сѐ, ако тркалата се заглавени, со сила не бидува ништо. Советот гласи: Се почнува прво со втора брзина, наместо прва. Потоа, може да помогне и нишање на автомобилот напред - назад користејќи ги и квачилото и педалата за гасот наизменично, пишува „Сити магазин“ (City Magazine).

Ако и тоа не успее, тогаш возачот треба да излезе од возилото и да го исчисти снегот околу тркалата и евентуално од издувната цевка. Доколку има мраз под тркалата, тоа се крши полека, со тврд или остар предмет, внимавајќи на гумите.

Натаму, ако возилото има режими на возење, се избира оној „за снег / лизгаво“.

Последниот совет гласи: Поставете патосница веднаш пред погонските тркала - каква било подлога што не се лизга - нешто што ќе обезбеди подобра влечна сила под тркалата.  си/ссм/

Фото: Пиксабеј

Остани поврзан