• недела, 19 мај 2024

Отворен е повикот за престижната награда ДЕНЕС

Отворен е повикот за престижната награда ДЕНЕС

Скопје, 16 април 2024

Повикот за наградата ДЕНЕС за млад(а) визуел(е)н/а уметни(к)/чка во Северна Македонија до 35 години која подразбира двомесечна програма за престој на уметници во Њујорк во Residency Unlimited и дополнителни новини и резиденции е отворен од денес, 16 април и ќе трае до 31 мај 2024 година.

Наградата ДЕНЕС овозможува и уникатно искуство на уметниците да бидат дел од специјално наменет едукативен процес во визуелната уметност насловен „Совршениот уметник“, да имаат средби и презентации со интернационална жири комисија и да продуцираат ново дело, во рамки на изложба како финалисти на наградата.

Оваа значајна и независна награда, која се доделува по осумнаесетти пат во земјава, во 2023 година го одбележа и своето 20 годишно постоење.

Отворениот повик наградата ДЕНЕС 2024 го објавуваат Oрганизацијата Факултет за работи што не се учат – ФРУ, Скопје во соработка со Мрежата „Награди за млади визуелни уметници“ (YVAA) Residency Unlimited, Њујорк, Trust for Mutual Understanding, Њујорк.

Сите информации ги имате во придружните документи на македонски и албански јазик.

 

 Oрганизацијата Факултет за работи што не се учат – ФРУ

__________________________________________________________

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

 

Фото: ФРУ

 

Остани поврзан