• e premte, 12 korrik 2024

Panel: Verifikimi i fakteve është standardi bazë në gazetari, pa të nuk ka informim real dhe të saktë për publikun

Panel: Verifikimi i fakteve është standardi bazë në gazetari, pa të nuk ka informim real dhe të saktë për publikun

Shkup, 3 prill 2024 (MIA) - Është shumë e rëndësishme që mediat të verifikojnë faktet, sepse është një standard bazë i profesionit gazetaresk. Nuk duhet të transmetohet pa u verifikuar gjithçka që thonë politikanët apo ndonjë burim tjetër që duan të ndikojnë në komunikimin publik. Është detyrë e gazetarëve që të verifikojnë informacionin e atyre që duan të hyjnë në agjendën e medias dhe t'i tregojnë opinionit nëse ajo që është deklaruar është e vërtetë apo jo. Pa verifikim të fakteve, nuk ka informim të drejtë dhe të saktë për publikun. Gazetarët duhet të ruajnë integritetin e tyre dhe të mediumit në të cilin punojnë.

Ky është vetëm një nga thekset që dërguan pjesëmarrësit në panelin e sotëm “Verifikimi i zgjedhjeve dhe informacionit në luftën kundër dezinformimit dhe manipulimit mediatik”.

Siç është thënë, ka pasur gjithmonë informata të pasakta, dezinformata, gënjeshtra, lajme të fabrikuara dhe propagandë, por sot, përballja me të gjitha është një sfidë e madhe. Gjithnjë e më shumë, shpejtësia është më e rëndësishme se vërtetësia dhe kjo vihet re më shumë në redaksitë e vogla dhe portalet e internetit (onlajn).

Këshilli për Etikë në media të Maqedonisë (KEMM) vitin e kaluar ka pranuar 132 ankesa, nga të cilat 110 kanë të bëjnë me portalet onlajn. 

Kësisoj, Biljana Gjeorgievska nga KEMM thekson se numri më i madh i ankesave ende vijnë për përmbajtjet e publikuara në portalet e internetit. Këto janë ato, tha ajo, redaksitë më të vogla ku në pjesën më të madhe shpejtësia është më e rëndësishme se saktësia. Ata nuk kanë staf për të qenë në terren, në vendngjarje, për të kontrolluar të gjitha anët.

Sipas Petrit Saraçinit nga Instituti për media dhe analitikë, lufta kundër dezinformatave, lufta për standarde profesionale, nuk është një luftë që duhet ta udhëheqin vetëm disa media dhe organizata qytetare, as shteti nuk duhet të udhëheqë këtu, lufta kryesore është me mediat profesionale, për të luftuar për integritetin e tyre, për të promovuar standarde dhe për të vënë në dukje përmbajtje joprofesionale, duke lejuar kështu audiencën të ketë të drejtën e zgjedhjes reale - qasjen në informacion të saktë dhe të verifikuar.

Prandaj, gazetarët një pjesë e madhe e tyre që punojnë në profesionin respektojnë standardet, por ka edhe një pjesë të madhe të mediave në të cilat ka njerëz që nuk e bëjnë për arsye të ndryshme - presioni i kohës, nevoja për të qenë i pari dhe më i shpejti, por edhe për shkak të ndikimeve politike apo ekonomike nga qendra të caktuara të pushtetit.

Siç tha Saraçini, nëse mediat duan të ruajnë besimin e audiencës, duhet të verifikojnë faktet dhe deklaratat dhe të raportojnë saktë.

Vlerësimi i tij është se fushata e ardhshme zgjedhore në aspektin informativ mund të prezantohet profesionalisht.

"Ka presione dhe tentativa serioze për të ndikuar partitë politike në media dhe gazetarë. Por pyetja është nëse duam ne, sa e lejojnë pronarët dhe redaktorët e mediave", tha Saraçini.

Ai kujtoi gjithashtu se edukimi mediatik në vendin tonë, sipas shumë hulumtimeve është në nivel të ulët.

Paneli u organizua nga Qendra për zhvillimin e mediave dhe u promovua edhe Manuali verifikues për dezinformim dhe manipulim mediatik i cili, siç u tha është i dedikuar kryesisht për gazetarët profesionistë. qa/

Foto: MIA

 

 

QËNDRONI TË LIDHUR