• e martë, 18 qershor 2024

Panel i ZZHTI-së: Fjalët boshe duhet të zëvendësohen me veprime sepse mbi 90 për qind e të rinjve që tashmë janë larguar nga vendi nuk duan të kthehen

Panel i ZZHTI-së: Fjalët boshe duhet të zëvendësohen me veprime sepse mbi 90 për qind e të rinjve që tashmë janë larguar nga vendi nuk duan të kthehen

Shkup, 2 prill 2024 (MIA) - Më shumë se dy të tretat e të rinjve në vend nuk kanë interes për t'iu bashkuar partive politike, organizatave civile apo çfarëdo lloj aktivizmi shoqëror. Ky është një alarm, por dukshëm jo mjaftueshëm i përfshirë ose një alarm që shfaqet vetëm në programet e partive politike dhe vetëm para zgjedhjeve. Kjo duhet të ndryshojë, sepse të rinjtë, pikërisht për shkak të kësaj klime (nuk janë në lista, nuk janë në pozicione, nuk po krijojnë realisht programe), po vendosin gjithnjë e më shumë të largohen ose të tërhiqen, thonë ekspertët.

Siç theksuan ata pas paneleve të sotme të para me të cilat ZZHTI nisi serinë e ngjarjeve në kuadër të projektit “E ardhmja fillon në shtëpi”, standardi dhe cilësia e mirë e jetës në përgjithësi, ajri, arsimi, shëndetësia, kultura, sporti, arti, është ajo që i mungon çdo të riu këtu, por është edhe diçka që çdo i ri mund ta marrë menjëherë në një nga kryeqytetet evropiane, me vetëm një fluturim në kompanitë ajrore me kosto të ulët.

Sipas statistikave, shifrat janë pesimiste. Popullsia po zvogëlohet, dhe bashkë me të po ndryshon edhe struktura e moshës - popullsia e aftë për punë nga 15 në 64 vjeç po zvogëlohet, ndërsa popullsia mbi 65 vjeç po rritet. Megjithatë, disa hulumtime, siç u tha në ngjarje, tregojnë se Maqedonia e Veriut do të mbetet me rreth 1.400.000 banorë deri në vitin 2070, ndërsa mbi 90 për qind e të rinjve që tashmë kanë shkuar jashtë vendit, nuk duan të kthehen.

 

"Nuk duhet të flasim vetëm në kamera dhe të themi se “kemi një problem”, por duhet të punojmë seriozisht. Një muaj më parë promovuam 32 të rinj të suksesshëm nga vendi, të rinj të disa kategori të moshave - studentë, nxënës, biznesmenë të suksesshëm, një gamë të gjerë punonjësish të kulturës. Ky grup kritik njerëzish, ambasadorë të projektit "E ardhmja fillon në shtëpi”, nis sot me një sërë diskutimesh për tema të ndryshme dhe me propozime specifike se si të ndërtohet një plan veprimi me hapa konkretë se si të përmirësohen kushtet, si ta bëjmë këtë vend më tërheqës që të rinjtë t'i japin një shans për të qëndruar këtu. Si mund të mos qëndrojmë vetëm në fjalë boshe, vetëm në programe të partive politike, por të realizojmë gjëra shumë konkrete me njerëz konkretë nga praktika. Sot jo rastësisht zgjodhëm dy tema interesante - arsimin dhe kulturën, të cilat duket se nuk kanë lidhje me ekonominë, tema që luajnë një rol të madh tek njerëzit kur mendojnë nëse duhet të qëndrojnë këtu apo të largohen. Ne po u japim mundësinë tetë të rinjve nga 32 ambasadorët e projektit “E ardhmja fillon në shtëpi” të krijojnë një dokument me propozimet e tyre specifike dhe më pas dokumenti do t'i përcillet opinionit dhe të gjithë aktorëve. Praktikisht, ne po fillojmë të ndërtojmë politika dhe plane që të gjitha ato gjëra të zbatohen në praktikë dhe që gjithçka që kemi këtu, si shoqëri dhe komunitet, të bëhet shumë më tërheqëse dhe fitimprurëse për njerëzit në vendin tonë, theksoi drejtori i ZZHTI-së, Jovan Despotovski.

Edhe ai ra dakord se statistikat nuk ishin inkurajuese.

Komunikuesi Bojan Kordalov beson se dallimi i madh është nëse do t'i mbajë shteti apo ne do t'i motivojmë të rinjtë të qëndrojnë.

 

I pyetur për zgjedhjet e ardhshme, ai vlerësoi se fushata politike, e cila duhet të nisë më 4 prill, është më se disi toksike për të rinjtë. Shumica prej tyre vendosin të mos e ndjekin fare.

"Nuk mendoj se ka më keq se qytetarët e painformuar, më keq se rinia e papërfshirë, përfundoi Kordalov.

Marija Petrova, asistente në Fakultetin e Arkitekturës pranë UKIM, punon në krijimin e politikave për të rinjtë.

Sipas Nikolija Zlatevska, gjimnaziste në “Vasil Antevski Dren” dhe praktikante në ZZHTI, në komuniteti në përgjithësi, jo vetëm të rinjtë, ka nevojë për diçka të re, kreative dhe tërheqëse. ls/

Foto: MIA

 

QËNDRONI TË LIDHUR