• e martë, 18 qershor 2024

Kovaçevski: Listat e deputetëve të LSDM-së morën 99,98 për qind mbështetje në Kongresin e partisë

Kovaçevski: Listat e deputetëve të LSDM-së morën 99,98 për qind mbështetje në Kongresin e partisë

Shkup, 29 mars 2024 (MIA) - Kryetari i LSDM-së, Dimitar Kovaçevski, sot deklaroi se listat e deputetëve të koalicionit që ai udhëheq janë krijuar dhe miratuar nga kryesia më e lartë e partisë, si dhe nga organet e partive që janë pjesë e koalicionit. Kovaçevski tha se dje është nënshkruar marrëveshje për koalicion, siç tha, me të gjitha partitë kryesore me të cilat bashkëpunon LSDM, duke theksuar se po bisedohet edhe me disa organizata tjera me të cilat do të nënshkruajnë memorandume për bashkëpunim në zgjedhje.

"Listat e deputetëve janë krijuar. Ato u miratuan në kongresin e LSDM-së. E di që shumica e partnerëve të koalicionit i kanë miratuar tashmë në organet e tyre partiake. Janë disa organizata të tjera me të cilat po diskutojmë për nënshkrimin e memorandumeve apo deklaratave të bashkëpunimit dhe që bazohen ekskluzivisht në vlera, përkatësisht integrimin e Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian, forcimin e rolit të Maqedonisë së Veriut si një anëtare e rëndësishme e NATO-s dhe sigurisht, promovimi i sundimit të ligjit dhe lufta kundër korrupsionit dhe promovimi i zhvillimit ekonomik, tha Kovaçevski. Kjo, tha ai, është baza mbi të cilën diskutohet bashkëpunimi.

Kovaçevski thotë se në LSDM nuk ka pasur mosmarrëveshje për listat e deputetëve, por njëzëri janë konfirmuar në organet më të larta të partisë dhe se në Kongresin e partisë kanë marrë 99,98 për qind mbështetje.

Lidhur me deklaratën e kryetarit të "Dinjiteti "dhe drejtorit të QMK-së, Stojançe Angelov tha se i kishte thënë dhe i kishte shkruar se pavarësisht nëse Kovaçevski do të largohet nga koalicioni si kryeministër, ai nuk do të propozojë shkarkimin e tij.

"Dhe unë këmbëngula në këtë. Dhe ai mund ta konfirmojë këtë. Unë mendoj se ai e ka konfirmuar publikisht këtë. Unë kam pasur një marrëdhënie të drejtë me të gjithë partnerët e koalicionit. Të gjithë ata morën pjesë në kthimin e demokracisë në vend, morën pjesë në kthimin e lirisë së medias. Mos harroni se para shtatë vitesh Maqedonia ishte një vend i pushtuar. Së bashku luftuam në pandemi, në krizën energjetike dhe së bashku siguruam anëtarësimin në NATO dhe fillimin e negociatave me BE-në", tha Kovaçevski.

Arsyet pse dikush largohet nga një koalicion, thotë ai, shpesh janë për arsye të ndryshme. Ai beson se këto nuk janë arsye ideologjike, por të tjera, por nuk do të hynte në to.

Duke iu përgjigjur pyetjeve gazetareske lidhur me paralajmërimet e VMRO-DPMNE-së në programin për parlament me 90 deputetë dhe riorganizimin e Qeverisë, për heqjen e balancuesit e të tjera, Kovaçevski thotë se tani të gjitha partitë politike do të kenë ofertat e tyre në lidhje me votuesit.

"Nëse po flasim për ndryshime kushtetuese, nëse dikush ka paraqitur nismë për ndryshime kushtetuese, atëherë jam unë. Tashmë kemi në Kuvend nismë për ndryshime kushtetuese dhe që është një nga vendimet që duhet ta marrim për të vazhduar rrugën drejt anëtarësimit të plotë në BE", tha Kovaçevski.

VMRO-DPMNE, shtoi ai, ishin kundër, ashtu siç ishin kundër anëtarësimit në NATO dhe BE.

"Ata nuk kanë paraqitur plan për çështjen kyçe për vendin, që është anëtarësimi në Bashkimin Evropian, por flasin për riorganizime të ndryshme. Ne mund të diskutojmë të gjitha çështjet, sepse Parlamenti është për diskutime për të gjitha çështjet. Dhe pyetje të tilla do të pasojnë, thotë Kovaçevski, duke kujtuar se ka më shumë ligje që do të kërkojnë dy të tretat e votave.

Sipas tij, tani nuk ka ikje nga tema kyçe, që është anëtarësimi në BE.

"Vendimi kyç është vazhdimi i integrimeve evropiane dhe anëtarësimi i vendit në BE", tha Kovaçevski, duke shtuar se LSDM nuk do të heqë dorë nga e ardhmja.

Sa i përket balancuesit, tha se kohëve të fundit ka filluar të keqpërdoret dhe për këtë duhet të futen ligje dhe mekanizma, përkatësisht zgjidhje. ls/

Foto: MIA

 

 

  

QËNDRONI TË LIDHUR