Krokante, të shijshme, thjesht shkrihen në gojë...
Përbërësit:
1 kg miell
500 ml qumësht i ngrohtë
2 të verdha vezësh
1 vezë e plotë
40 gram maja e freskët
2 lugë sheqer
1 lugë kripë
100 ml vaj
Mbushja:
250 gram margarinë
1 vezë
reçel, marmelatë, krem
Përgatitja:
Ngrohni pak qumështin, pastaj shtoni majanë, sheqerin dhe 1 lugë gjelle miell dhe lëreni për 10 minuta në një vend të ngrohtë. Hidhni rreth 200 gram miell në një enë të thellë, shtoni kripën dhe përzieni me një lugë druri, shtoni 2 të verdha vezësh dhe një vezë dhe përzieni gjithçka mirë, shtoni vajin dhe majanë e fermentuar dhe përzieni mirë me një lugë druri dhe shtoni ngadalë miellin dhe ngjeshni. Ngjeshni brumin derisa të shfaqen flluska në brumë. Lëreni në një vend të ngrohtë të qëndrojë për rreth një orë. Kur brumi të jetë ngritur, ngjeshni dhe ndani në 6 topa. Lërini topat të qëndrojnë për rreth 15 minuta. Hapni çdo top me shkop (nëse brumi ngjitet pak, hidhni miell shkopit dhe brumit). Ndani margarinën në 6 pjesë dhe vendosni në mënyrë të barabartë mbi secilën brumë, pastaj renditni njëra mbi tjetrën. Hapni brumin, paloseni me duar dhe lëreni mënjanë të pushojë për 15 minuta. Kur brumi të ketë pushuar, hapeni dhe priteni në 8 pjesë. Vendosni mbushjen sipas dëshirës dhe formoni kroasantët. Rrihni një vezë në enë të vogël dhe lyejeni çdo kroasan me të, pastaj renditeni në tepsi të shtruar me letër pjekjeje. Piqeni në furrë të parangrohur në 220 gradë derisa të marrin ngjyrë të artë. Hidhni sipër nëse dëshironi sheqer pluhur.
Foto: Freepik