• петок, 26 мај 2023

Царинска управа: Доделен сертификат за овластен eкономски oператор на Даути Комерц АД Скопје

Царинска управа: Доделен сертификат за овластен eкономски oператор на Даути Комерц АД Скопје

Скопје, 26 мај 2023

Компанијата Даути Комерц АД Скопје се стекна со статус на Овластен eкономски oператор (ОЕО) за царински поедноставувања, безбедност и сигурност во работењето.

За оваа цел, денес директорката на Царинската управа м-р Славица Кутиров, заедно со заменик директорот Муарем Асани и висок раководен тим од Царинската управа беа во работна посета на компанијата Даути Комерц, на која беше доделено Одобрението за Овластен економски оператор.

Ова е уште едно признание за досегашното успешно работење на Даути Комерц, доказ дека компанијата е препознаена како сигурен и безбеден партнер на Царината и има воспоставено контрола над процесите на своето работење.

На средбата директорката Кутиров истакна дека сè повеќе компании ја разбираат потребата и важноста да се биде ОЕО. Исполнувањето на условите за добивање на статус на ОЕO, на овие компании им овозможува  примена на царински поедноставувања,намалени контроли, кои важат од неоддамна и во земјите од Отворен Балкан. Ова истовремено влијае на јакнење на нивната конкурентност во регионот и ЕУ.

Даути Комерц АД Скопје е 27-та по ред македонска компанија која добива статус на Овластен економски оператор.

Листата на домашни компании кои имаат одобрение за ОЕО може да ја погледнете на следниот линк:

https://www.customs.gov.mk/ovlasten-ekonomski-operator.nspx

 

Царинска управа 

________________________________________________________________________________________ 

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

Остани поврзан