• недела, 26 мај 2024

Средба на претставници за правда и внатрешни работи ЕУ-Западен Балкан

Средба на претставници за правда и внатрешни работи ЕУ-Западен Балкан

Брисел, 16 април 2024 (МИА) – Во Брисел денеска ќе се одржи средба на високи службеници задолжени за секторите правда и внатрешни работи на ЕУ и на земјите од Западниот Балкан. 

Станува збор за структурен дијалог на Унијата со земјите кандидати за членство од регионот на Западниот Балкан што се одржува за време не секое претседателство со ЕУ. 

На средбите на ова ниво се разменуваат мислења за актуелни прашања поврзани со повеќе теми, како справувањето со тероризмот и насилниот екстремизам, борбата против шверцот на дрога и организираниот криминал, менаџирањето со миграцијата и азилот и зајакнувањето на владеењето на правото и реформите во правосудството, а се работи и на подготовка на годишниот министерски форум за правда и внатрешни работи ЕУ-Западен Балкан. 

Следниот министерски форум за правда и внатрешни работи ЕУ-Западен Балкан треба да се одржи во втората половина на 2024 година. Последниот министерски состанок се одржа во Скопје на 26 и 27 октомври, минатата година. сп/вг/

Фото: МИА Архива

Остани поврзан