• недела, 19 мај 2024

САС на МПЦ-ОА: Канонизирање на тројца нови светии - Спасе и Спаса Вишенски и преподбно-маченичка Стефанида Битолска

САС на МПЦ-ОА: Канонизирање на тројца нови светии - Спасе и Спаса Вишенски и преподбно-маченичка Стефанида Битолска

Скопје, 11 април 2024 (МИА) - Синодот на МПЦ-ОА, по предлог на Синодската комисијата за канонзирање на светии, на денешната седница одлучи да ги вброи во диптихот на светители и исповедниците и праведни Спасе и Спаса Вишенски и преподбно-маченичка Стефанида Битолска.

- Синодот смета за потребно да појасни дека независно од личните мислења на поединци и црковни портали, официјалните ставови на МПЦ – ОА се оние кои излегуваат од портпаролот на Синодот и преку соопштенијата од канцеларијата на САС, потенцираат од МПЦ-ОА.

Синодот им посакува на своите верни чеда душеполезен пост и достојно да го дочекаме Христовото Воскресение. ир/дма/

 

Фото: МПЦ-ОА

 

Остани поврзан